ABD Temsilciler Meclisi seçimlerinde kaos

ABD Temsilciler Meclisi seçimlerinde kaos
ABD’de 100 yıldır görülmemiş bir şekilde Temsilciler Meclisi, başkanını seçemedi. Cumhuriyetçi Parti’nin çoğunun desteklediği Kevin McCarthy dün yapılan üç oylamada da yeterli oyu alamadı.

ABD'de Temsilciler Meclisi’nde Kasım ayındaki seçimin ardından çoğunluğu ele geçiren Cumhuriyetçilerin işinin bu kadar zor olacağını kimse beklemiyordu. Cumhuriyetçiler kasımdaki seçimde az bir farkla çoğunluğu ele geçirmişti. Bu yüzden McCarthy’nin neredeyse tüm parti üyelerinin desteğini alması gerekiyordu. BBC Türkçe'de Kayla Epstein imzalı habere göre seçimde McCarthy kendi partisi içinden yükselen bir itirazla karşılaştı ve ilk turda seçilemeyerek tarihe geçti, 1923’ten beri Temsilciler Meclisi ilk çalışma gününü ilk defa başkansız tamamladı.

Californialı siyasetçi üst üste yapılan üç oylamada da yeterli oy alamadı. McCarthy bir şekilde yeterli oyu alsa bile, önümüzdeki iki yıl boyunca Cumhuriyetçi Parti’nin merkez ve sağ kanatları arasında bir gerilim yaşanacağı açık. Cumhuriyetçileri takip edenlere göre bu gerilim uzun süredir gün yüzüne çıkmayı bekliyordu.


Washington’daki siyasi gözlemciler, bütün bu olanların nasıl sonuçlanabileceğine dair farklı teoriler geliştirmeye başladı bile. BBC’ye anlattıkları senaryolar arasında McCarthy’nin zayıflamış bir şekilde galip gelmesiyle pes ederek adaylıktan çekilmesi de var. Hatta bir yorumcu, beş Cumhuriyetçinin Demokrat aday Hakeem Jeffries’i destekleyerek Demokrat bir başkan seçtirebileceği görüşünde.

Dünya