ABD uyarıları gölgesinde yılın son MGK toplantısı

ABD uyarıları gölgesinde yılın son MGK toplantısı
Yılın son MGK toplantısı, ABD’den gelen “kara harekatı uyarı mesajları” gölgesinde yapılacak.

Yılın son Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığı’nda Beştepe’de yapılacak. Toplantının en sıcak gündemini, Suriye’nin kuzeyine yönelik olası kara harekatı oluşturuyor. Toplantıda, bu konuda ABD’nin uyarı mesajlarının da değerlendirilmesi de bekleniyor.

MGK toplantısı öncesinde hem Ankara hem de Washington’dan dikkat çekici mesajlar verildi. Son olarak Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın önceki gün yaptığı açıklamada harekat için, “Yarın, haftaya ve her an olabilir. Operasyonların zamanı, zemini, mekanı şekli kapsamı Türkiye tarafından belirlenir ve kendi önceliklerimiz çerçevesinde hayata geçirilir" ifadelerini kullandı.

Bir süredir Pençe – Kilit Operasyonu’ndan bölgedeki kendi unsurlarının da etkilendiğini dillendiren ABD, MGK toplantısı öncesinde son “uyarı”sını Genelkurmay Başkanı düzeyinde yaptı. ABD Genelkurmay Başkanı Lloyd Austin’in, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile yaptığı telefon görüşmesinde, harekatla ilgili endişelerini “uyarı” düzeyinde aktardığı belirtiliyor.

Cumhurbaşkanlığı’nda bugün yapılacak MGK toplantısının ABD’den gelen bu telefondaki “ABD, Türkiye’nin hamlesine çok güçlü karşılık verir” mesajı gölgesinde gerçekleştirileceği konuşuluyor.

ABD uyarı içerikli mesajlarında özellikle IŞİD ile mücadelesine dikkat çekerken, “IŞİD’i yenmek için yürüttüğümüz mücadele zarar görüyor” vurgusunu yapıyor.

Ege ve Rusya – Ukrayna savaşı da gündemde

Cumhurbaşkanlığı’nda yapılacak toplantıda ayrıca Yunanistan ile Ege’de yaşanan gerilim, Rusya-Ukrayna Savaşı, tahıl koridorunun açık tutulmasına katkı ve İsveç ile Finlandiya'nın NATO üyeliği başvuruları da ele alınacak konular arasında gösteriliyor.

Gündem