ABD ve BM’nin Boğaziçi açıklamalarına Dışişleri'nden sert tepki

ABD ve BM’nin Boğaziçi açıklamalarına Dışişleri'nden sert tepki
ABD Dışişleri Bakanlığı ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine yönelik “orantısız güç kullanımı ve nefret söylemini” kınama açıklamalarına Dışişleri Bakanlığı sert tepki gösterdi: “Türkiye’nin içişlerine müdahale etmeye kalkışmak kimsenin haddi değildir.”

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin atanan rektör Melih Bulu’ya yönelik protestoları diplomasinin de konusu oldu. ABD Dışişleri Bakanlığı ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine yönelik “orantısız güç kullanımı ve nefret söylemini” kınayan açıklamalar yaptılar. Bu açıklamalara, Türk Dışişleri Bakanlığı sert tepki göstererek “Türkiye’nin içişlerine müdahale etmeye kalkışmak kimsenin haddi değildir” dedi.

Yakından takip ediyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Bakanlık Sözcüsü Ned Price,  İstanbul'un önde gelen üniversitesindeki gösterilerden endişe duyduklarını belirtirken özellikle LGBT karşıtı söyleme vurgu yaptı, bu yönde yapılan açıklamaları kınadıklarını söyledi.

Price, "Rektöre karşı yapılan barışçıl protestoları yakından takip ediyoruz, ayrımcı söylemleri sert bir şekilde kınıyoruz. Rahatsız etse bile ifade özgürlüğü demokrasinin önemli bir parçasıdır" ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği de “Yetkililerin nefreti ve LGBT bireylere karşı ayrımcılığı teşvik eden homofobik ve transfobik açıklamalarını kınıyoruz” açıklamasını yaptı.

Bazı çevrelerin açıklamalarına açıklama!

Dışişleri Bakanlığı da bugün “Yurtdışındaki Bazı Çevrelerin Boğaziçi Üniversitesi’nde Yaşanan Olaylara İlişkin Yaptıkları Açıklamalar Hk.” başlığıyla sert bir karşılık verdi. Açıklamada, şöyle denildi:

“Yasadışı yollara tevessül eden grupları kışkırtıcı ve illegal eylemleri teşvik edici bir dil kullanmama konusunda söz konusu çevreleri uyarıyoruz. Yakın dönemde de “gelişmiş” demokrasi olarak adlandırılan pek çok ülkede yönetimler aleyhine en küçük bir itiraza karşı dahi masum ve sivil vatandaşlara karşı güvenlik güçlerinin orantısız şiddet görüntüleri halen hafızalardadır. Hal böyleyken, Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşanan olayları ve Türkiye’nin bu olaylarla hukuk çerçevesinde yürüttüğü mücadeleyi görmezden gelerek ülkemize demokrasi ve hukuk dersi vermeye kalkanlara aynaya bakmalarını tavsiye ediyoruz. Türkiye’nin içişlerine müdahale etmeye kalkışmak kimsenin haddi değildir.”

Gündem