ABD ve Rusya'dan peş peşe 'harekat' mesajları

ABD ve Rusya'dan peş peşe 'harekat' mesajları
Türkiye'nin Taksim'deki saldırı nedeniyle Suriye ve Irak'a hava harekatı düzenlemesi; peşinden de kara harekatını gündeme getirmesinin ardından Rusya ve ABD'den çağrı geldi.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Taksim'deki bombalı saldırının ardından Suriye ve Irak'taki PKK hedeflerinin hava harekatıyla vurulduğunu bildirmişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise harekata kara kuvvetlerinin katılmasının da mümkün olduğunu söylemişti.

Türkiye'nin hava harekatının ardından Suriye ve Irak'ta askerleri bulunan Rusya ve ABD'den peş peşe açıklamalar geldi.

'İstikrarsızlaştırabilecek adımlardan kaçınılmalı'

Rus haber ajansı Sputnik'in aktardığına göre Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye’nin Suriye'deki harekatına kara güçlerinin de katılabilme olasılığını değerlendirdi.

Rus yetkili şunları söyledi: "Türkiye’nin kendi güvenliğini sağlama konusundaki endişelerine anlayış ve saygıyla yaklaşıyoruz. Bunun Türkiye’nin meşru hakkı olduğunu inanıyoruz. Bununla beraber tarafların hepsine durumu genel anlamda ciddi ölçüde istikrarsızlaştırabilecek adımlardan kaçınmaları çağrısını yapıyoruz. Zira böyle adımlar bumerang gibi geri dönebilir ve güvenlikle ilişkili durumu olduğundan da güçleştirebilir."

'İtidal çağrısı yapacağız'

Rusya'nın Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentyev ise şunları kaydetti: "Türk meslektaşlarımıza, gerginliğin artmasını önlemek için itidal çağrısında bulunacağız. Bu görüşümüz sadece Suriye'nin kuzey ve kuzeydoğu bölgeleri için değil, ülkenin tüm toprakları için geçerli."

Türkiye'nin hava harekatı öncesi Rusya'yı önceden bilgilendirmediğini belirten Lavrentyev, "Türk ortaklarımızı Suriye topraklarında aşırı güç kullanmaktan kaçınmaya ikna etmeyi umuyoruz" dedi.

ABD'den 'Irak'ın egemenliği' vurgusu

Amerika'nın Sesi'nin aktardığına göre ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da şunları kaydetti: “ABD, Suriye ve Türkiye'de meydana gelen sivil can kayıpları dolayısıyla içten taziyelerini ifade eder. Sivillerin korunması ve IŞİD'in yenilgiye uğratılması ortak hedefinin desteklenmesi için Suriye'de gerilimin azaltılması çağrısında bulunuyoruz. Irak'ın egemenliğini ihlal eden her türlü koordinasyonsuz askeri eyleme ise karşı çıkmaya devam ediyoruz.” (Kısa Dalga)

Gündem