ABD Yüksek Mahkemesi kürtaj hapına erişimi kısıtlayan kararı durdurdu

ABD Yüksek Mahkemesi kürtaj hapına erişimi kısıtlayan kararı durdurdu
ABD Yüksek Mahkemesi, kürtaj hapına onayın durdurulması talebiyle açılan dava devam ederken, hapa erişimin devam etmesine karar verdi.

ABD Yüksek Mahkemesi, kürtaj hapına erişimin devam etmesine karar verdi. Bu kararla, bir alt mahkeme tarafından ilacın kullanımına getirilen kısıtlamalar geçici olarak durduruldu. BBC Türkçe'nin aktardığına göre Karara konu edilen ‘mifepriston’ isimli ilaç, hamileliğin ilk 10 haftasında gebeliği sonlandırmak için kullanılıyor.

İki muhafazakar yargıç karara red oyu verdi, ABD Başkanı Joe Başkan Biden ve kürtaj yanlısı aktivistler ise mahkemenin kararını memnuniyetle karşıladı.

ABD'de 3’te 2’si muhafazakar yargıçlardan oluşan Yüksek Mahkeme geçen yıl, kürtajı ülke çapında yasal hale getiren Roe vs Wade (Wade'e karşı Roe) kararını iptal etmiş ve eyaletlere kürtajı yasaklama hakkı tanımıştı.

Mifepristonu şimdiye kadar ABD'de 5 milyondan fazla kadın tarafından gebeliklerini sonlandırmak için kullanıldı. İlk olarak ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından dört yıllık incelemenin ardından 20 yıldan uzun bir süre önce onaylandı.

FDA ayrıca mifepriston’u ekstra kısıtlamalar ve düzenli değerlendirmeler gerektiren 60 ilaç arasında kategorilendirdi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Amerikan Jinekoloji ve Obstetri Derneği de dahil olmak üzere bilinen tıp kuruluşları, kürtaj hapının güvenli ve etkili olduğunu söylüyor. (Kısa Dalga)

Dünya