ABD'de 400'den fazla protesto: Kürtaj hakkı için 'Yaz Öfkesi' dönemi

ABD'de 400'den fazla protesto: Kürtaj hakkı için 'Yaz Öfkesi' dönemi
ABD’de kürtaj hakkını koruyan 1973 tarihli Roe-Wade kararının iptal edileceğine yönelik iddialar ülke genelinde protestoların artmasına neden oldu. Protestoların Haziran ayından başlayarak 'Yaz Öfkesi' adıyla her hafta Cumartesi günleri düzenli yapılması planlanıyor.

ABD’nin birçok kentinde binlerce kişi kürtaj hakkını savunmak için protestolar düzenledi.

Ülke genelinde birçok kentte binlerce kişinin katıldığı protestoların önümüzdeki aylarda 'Yaz Öfkesi' adıyla her hafta Cumartesi günleri düzenlenmesi planlanıyor.

Birçok kürtaj hakkı savunucusu grubun öncülüğünde başkent Washington’un yanı sıra New York, Los Angeles ve Chicago dahil çok sayıda kentte “Yasakları bedenlerimizden çekin” sloganıyla 400’den fazla protesto düzenlendi.

PROTESTOLAR TASLAK KARARIN SIZDIRILMASIYLA BAŞLADI

Protestolar, 2 Mayıs tarihinde Anayasa Mahkemesi’nin taslak bir karar metninin sızdırılmasına tepki olarak yapılıyor. Sızdırılan karar metninin Anayasa Mahkemesi tarafından onaylanması durumunda, ülkede 1973 yılında yürürlüğe giren federal kürtaj hakkı yasası geri çevrilmiş olacak ve bu, kürtaj hakları ve kısıtlamalarının düzenlenmesi yetkisini neredeyse tamamen eyalet yönetimlerine devredecek.

Yürürlükten kaldırılma olasılığı gündeme gelen 1973 tarihli mevcut yasayla hamile kadınların kürtaj olma hakkı anayasal hak olarak federal düzeyde korunuyor.

ABD Anayasa Mahkemesi’nin tartışma yaratan taslak kararının son halinin Haziran ayında açıklanması bekleniyor.

VOA'da yer alan habere göre, Kürtaj haklarıyla ilgili tartışmalar ülkede seçim kampanyalarında da bir kez daha başlıca konulardan biri haline geldi.

Sızdırılan taslak karar metnine göre, Anayasa Mahkemesi’nin muhafazakar hakimlerinden Samuel Alito ve Brett Kavanaugh, 1973 yılında Roe v. Wade davasıyla yürürlüğe koyulan federal kürtaj hakkı yasasının devre dışı bırakılmasından yana. Belgenin sızdırılmasından bu yana Alito ve Kavanaugh’ın evlerinin önünde de protestolar düzenleniyor.

Kadın