ABD'de değişim günü: Biden yemin edecek, Trump'lar Beyaz Saray'dan taşınacak

ABD'de değişim günü: Biden yemin edecek, Trump'lar Beyaz Saray'dan taşınacak
Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) başkanlık seçimini kazanan Demokrat Partili politikacı Joe Biden, bugün Türkiye saati ile 16.00’da başlayacak törenle yemin ederek görevine başlayacak. Donald Trump yemin törenine de katılmayacak.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) başkanlık seçimini kazanan Demokrat Partili politikacı Joe Biden, bugün Türkiye saati ile 16.00’da başlayacak törenle yemin ederek görevine başlayacak. Donald Trump ise bugün Beyaz Saray’dan taşınacak. Trump, teamüllerin aksine yemin törenine de katılmayacak.

DİNLEYİN / Başkanlık seçiminin gösterdikleri: "Amerikan demokrasisi zombiye dönüştü”



Tören programı

Demokrat Partili politikacı Joe Biden, ülkenin 46'ncı başkanı olarak bugün yemin ederek Beyaz Saray'daki yeni görevine başlayacak. Deutsche Welle Türkçe’de yer alan habere göre, Beyaz Saray’dan açıklanan tören planı şöyle:

- Saat 08:00 (TSİ 16:00): Donald Trump ve First Lady Melania Trump Beyaz Saray'dan ayrılacak. Başkanlık helikopteri Marine One ile askeri havaalanı Andrews'e geçecek olan çift burada düzenlenen veda törenine katılacak. Çift törenden sonra son kez binecekleri başkanlık uçağı Air Force One ile Trump'a ait Club-Resort Mar-a-Lago'nun bulunduğu Florida Palm Beach'e uçacak. 

- Saat 08:45 (TSİ 16:45): Joe Biden eşi Jill Biden ile seçilmiş başkan vekili Kamala Harris ve eşi Douglas Emhoff Washington'da bir kilisede düzenlenecek ayine katılacak. 

- Saat 10:30 (TSİ 18:30): Biden ile Harris, eşleriyle birlikte kongre binasının doğu bölümüne intikal edecek. 

- Saat 11:15 (TSİ 19:15): Biden ve Harris ile eşleri yemin töreninin düzenleneceği kongre  binasının batısına geçecek. Trump'ın katılmayacağı yemin töreninde Trump ile birlikte  görev süresi dolan başkan yardımcısı Mike Pence ile eşi Karen Pence hazır bulunacak. 

- Saat 12:00 (TSİ 20:00): Jeo Biden, ABD'nin 46'ıncı başkanı olarak İncil'e el basarak yemin edecek.  Törende başkan yardımcısı olarak Harris de yemin edecek. Yemin töreninden sonra Biden ABD Başkanı olarak ilk konuşmasını yapacak. Bu konuşmanın 20 dakika sürmesi planlandı. 

- Saat 12:40 (TSİ 21:40): Yeni Başkan Biden ile yardımcısı Harris, Kongre binasının doğusunda düzenlenecek askeri geçit törenini izleyecekler. 

- Saat 14:25 (TSİ 22:25): Yeni Başkan ve yardımcısı ile eşleri Arlington'daki Meçhul Asker anıtına geçerek buradaki mezara çelenk koyacaklar. 

- Saat 15:15 (TSİ 23:15): Biden, Harris ve eşleri Beyaz Saray'a gidecek. 

- Saat 17:15 (TSİ 01:15): ABD Başkanı Joe Biden Beyaz Saray'da ilk yasal düzenlemeleri imzalayacak. Biden'ın imzalayacağı ilk belgeler arasında ABD'nin Paris İklim Anlaşması'na yeniden dahil edilmesini öngören düzenleme de bulunuyor. Ayrıca Biden ilk görev gününde pandemiyle ilgili yeni düzenlemelere de imza atacak.

 - Saat 17:45 (TSİ 01:45): Başkan Biden, ekibinde görev yapacaklar için sanal ortamda düzenlenen yemin törenini izleyecek. 

- Saat 19:00 (TSİ 03:00): Beyaz Saray'ın yeni sözcüsü Jen Psaki bu sıfatıyla ilk basın brifingini gerçekleştirecek.

 - Saat 20:48 (TSİ 02:48): Biden ve Harris ile eşleri yeni başkanın göreve başlaması nedeniyle düzenlenen kutlama törenine katılarak, burada birer konuşma yapacak. 

- Saat 21:55 (TSİ 05:55) Başkan Biden ile First Lady Jill Biden Beyaz Saray'ın balkonuna çıkacak. 

Trump’lar taşınıyor

Biden ABD Kongre binasında yeminini ederken, birkaç kilometre uzaklıktaki Beyaz Saray’da da devir teslim gerçekleşecek. www.amerikaninsesi.com sitesinin haberine göre, yemin töreninin düzenlendiği gün aynı zamanda da Beyaz Saray’daki bir önceki yönetimin bu büyük malikaneyi boşalttığı gün olacak. Daha sonra da yeni başkan ve ailesinin taşınması için gerekli temizlikler tamamlanacak.

Haberde, daha önce üç yönetimle çalışan Anita McBride’ın anlatımlarına da yer verildi: “Geleneksel olarak düzenlenen yemin töreni geçit töreninin ardından Beyaz Saray’a ilk geldiklerinde tüm kıyafetleri dolaplarda asılmış oluyor. Kişisel fotoğrafları da daha önceden belirttikleri yerlere yerleştirilmiş oluyor. Gerçekten harika bir geçiş süreci yaşanıyor Beyaz Saray’da” diyor.

Dünya