ABD'de Erdoğan şaşkınlığı: İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerine bakış açısını netleştirmeye çalışıyoruz

ABD'de Erdoğan şaşkınlığı: İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerine bakış açısını netleştirmeye çalışıyoruz
ABD'nin Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Karen Donfried, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelikleri hakkındaki açıklamasını değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliklerine 'olumlu bakmadığını' söylemesi, ABD'de şaşkınlıkla karşılandı. ABD'nin Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Karen Donfried, Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in üyeliklerine karşı çıkacağını sanmadığını söyledi.

Türkiye'nin pozisyonunu netleştirmek için çalıştıklarını söyleyen Donfried, Finlandiya ve İsveç'in uzun yıllardır NATO'yla yakın çalıştığını ve bütün NATO üyelerinin bu iki ülkeyle yakın ilişkiler geliştirdiğini belirtti.

'İKİ ÜLKE DE GEÇMİŞTE NATO'YLA ÇALIŞTI'

Donfried, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliği başvurusuna itiraz edeceğini sanmadığını belirterek, "İki ülke geçmişte NATO çerçevesinde fiilen birlikte çalıştı" dedi.

'NATO'DA DERİN BİR BİRLİK VAR'

ABD'li bakan yardımcısı, hafta sonunda düzenlenecek NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda Türkiye, İsveç, Finlandiya ve diğer ülkeler tarafından ele alınacağını söylese de, Erdoğan'ın yorumlarının bu konudaki istişarelerde öne çıkmayacağını düşündüğünü belirtti. Donfried, "NATO'da derin bir birlik var" dedi.

FİNLANDİYA 'GECİKMEDEN' BAŞVURMAK İSTİYOR

Rusya ile 1,300 km uzunluğunda kara sınırı olan Finlandiya'nın Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto ve Başbakan Sanna Marin dün ortak açıklama yaparak, NATO üyeliği başvurusunun 'gecikmeden' yapılması mesajı vermişti. İsveç'te de benzer şekilde NATO üyeliği gündemde.

ERDOĞAN NE DEDİ?

Bir ülkenin NATO'ya üye olması için 30 müttefik ülkenin tamamının onayı gerekirken, Erdoğan cuma namazı çıkışı yaptığı açıklamada şöyle dedi: "İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu bir düşünce içerisinde değiliz. İskandinav ülkeleri terör örgütlerinin adeta misafirhanesi gibi. Hatta parlamentolarında yer alıyorlar. Bu noktada bizim olumlu bakmamız mümkün değil."

FİNLANDİYA'DAN DA TEPKİ GELDİ

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ise Erdoğan'ın bu sözleriyle ilgili açıklamasında, adım adım ilerleyecek bir yaklaşım çağrısında bulunarak, "Türkiye geçmişte Finlandiya'ya yönelik olumlu bir tavır sergiledi" dedi.

'ADIM ADIM İLERLEYELİM'

"Bu tür süreçlerde biraz sabıra ihtiyaç duyulur, tek bir günde olmayacak" diyen Finlandiyalı bakan, "Konuları adım adım ele alalım" ifadelerini kullandı. Haavisto, yarın Berlin'de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşeceğini ekledi.

Haavisto son aylarda Türkiye'yi iki defa ziyaret etmiş ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto nisan başında Erdoğan'la yaptığı görüşmenin ardından Twitter'dan "Türkiye Finlandiya'nın amaçlarını destekliyor" mesajını paylaşmıştı. (Kısa Dalga)

Dünya