ABD'de ölümcül polis şiddeti görüntülerinden sonra protestolar düzenlendi

ABD'de ölümcül polis şiddeti görüntülerinden sonra protestolar düzenlendi
Tyre Nichols'ın polis şiddetine uğradığı görüntülerin yayınlanmasının ardından New York, Los Angeles, Philedelphia ve Boston dahil birçok kentte yüz binlerce kişi sokaklara çıktı.

ABD’de 29 yaşındaki siyahi Tyre Nichols’ın, Tennessee eyaletinin Memphis kentinde 5 polis tarafından şiddete uğradığı görüntüler dün akşam kentin emniyet müdürü tarafından yayınlandı. Görüntülerin yayınlanmasının ardından ABD genelinde protesto gösterileri düzenlendi.

Tyre Nichols, 7 Ocak’ta beş siyahi polis tarafından gözaltına alınırken uğradığı şiddet sonucu 3 gün sonra kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmişti.

Memphis Polis Şefi Cerelyn Davis, dün yaptığı açıklamada, Nichols'un tutuklanma anına ait görüntülerin yakında yayınlanacağını belirterek, "Bu sadece profesyonel bir başarısızlık değil, alçakça, pervasızca ve insanlık dışı bir olaydır. Şeffaflık ilkesi gereği önümüzdeki günlerde video yayınlandığında bunu kendiniz göreceksiniz" demişti.

İşte o görüntüler akşam saatlerinde yayınlandı.

Görüntülerde beş siyahi polisin dört dakika içinde dokuz farklı darbeyle Nichols’u ağır yaraladığı görülüyor.

VOA Türkçe’de yer alan habere göre, ölümcül polis şiddetinin görüntülerinin yayınlanması sonrasında ABD genelinde protesto gösterileri düzenlendi.

New York, Los Angeles, Philedelphia ve Boston dahil birçok kentte yüzbinlerce kişi sokaklara çıktı. New York Belediye Başkanı Eric Adams, videoda gördüklerini eski bir polis olarak irkilerek izlediğini söyledi.

Biden: Acı hissettim

ABD Başkanı Joe Biden da yaptığı açıklamada, videoyu izlediğinde son derece acı hissettiğini ve öfkelendiğini dile getirdi. Hem Başkan Biden hem de Tyre Nichols'ın ailesi protestoların barış içerisinde olması ve şiddet olaylarına dönüşmemesi çağrısında bulundu.

Yetkililer ülke genelinde haftasonu boyunca çok sayıda geniş çaplı protesto eylemi olmasını bekliyor. Bu sebeple birçok noktada güvenlik önlemleri arttırılıyor.

Memphis kentinde bugün öğleden sonra okullar tatil edilirken Cumartesi günü yapılacak etkinlikler de iptal edildi. 628 bin nüfusa sahip Memphis şehrinin yüzde 65'i siyah Amerikalılar’dan oluşuyor. (Kısa Dalga)

Dünya