ABD'de tarihi gün: Trump koltuğu devredecek

ABD'de tarihi gün: Trump koltuğu devredecek
3 Kasım seçimlerinde ABD’nin yeni başkanı olan Joe Biden, bugün yapılacak törenle görevi Donald Trump’tan devralacak.

ABD Başkanlığı görevi bugün resmen sona erecek olan Donald Trump videolu veda mesajı yayınladı. Trump mesajında, "Onlarca yıl sonra yeni savaş başlatmayan ilk başkan olduğum için de kendimle gurur duyuyorum. Bu hafta yeni bir yönetim görevi devralıyor. Bu yönetimin başarısı ve Amerika’yı güvende ve refah içinde tutması için dua edeceğiz. Başlattığımız hareket sadece bir başlangıçtır" dedi.
Melania Trump, ABD Başkanı Donald Trump'ın görevi Joe Biden'a devretmesine kısa bir süre kala ABD halkına veda etti. Melania Trump yayınladığı video mesajda, “Yaptığınız her şeyde tutkulu olun, ama şiddetin asla bir çözüm olmadığını ve asla haklı çıkarılamayacağını unutmayın” dedi.

Üst sevide güvenlik önlemi

Yoğun güvenlik önlemleri altındaki Washington’da Kongre binası, yakında çıkan yangın nedeniyle geçici olarak kapatıldı. Binaya giriş ve çıkışlar tedbir nedeniyle yasaklandı. ABD Federal Soruşturma Dairesi (FBI) yemin töreni öncesinde, güvenlik güçleri içinden düzenlenebilecek olası bir saldırıya karşı önlem almak amacıyla Ulusal Muhafız Birliği bünyesinde Washington'da görev yapacak 25 bin askeri güvenlik taramasından geçiriyor.
 Biden’ın yemin töreninde görevli 12 Ulusal Muhafız “aşırı sağcılarla bağlantı” gerekçesiyle görevden alındı.

Trump yemin törenine katılmayacak

ABD başkanları, geleneksel olarak 160 yıldır iktidarın barışçı şekilde el değiştirmesinin bir simgesi olarak yeni seçilen başkanların yemin törenine katılıyor. Ancak Trump, bu geleneği çiğneyerek Biden'ın yemin törenine katılmayacağını açıklamıştı. Başkan Yardımcısı Mike Pence ise törende hazır bulunacağını bildirmişti. www.amerikanınsesi.com sitesinin haberine göre Joe Biden, görev başındaki ilk birkaç gün içinde çıkaracağı başkanlık kararnameleri ve Kongre'ye göndereceği kapsamlı tasarılarla Donald Trump'ın iklim değişikliği ve göçmenlik gibi alanlardaki politikalarını geri çevirmeye ve pandemiyle mücadeleyi hızlandırmaya hazırlanıyor. Biden, iktidardaki ilk 100 gününde de bu politikalara devam edecek.

DİNLEYİN / Ece Temelkuran: “Artık demokrasi tiyatrodan başka bir şey değil”

Tarihi seçim süreci

Amerika, pandemi, gösteriler ve şiddet olaylarının gölgesinde sıradışı bir seçim süreci yaşadı. Seçimleri kaybeden Donald Trump sonuçlara itiraz etti, ancak mahkemelerden sonuç alamadı. Yenilgiyi resmen kabul etmeyi reddeden Trump, ABD tarihinde ilk kez iktidarın barışçı şekilde devredilmesi konusunu tartışmaya açtı. 

Kongre baskını 

6 Ocak 2021'de ABD Başkanı Donald Trump'ın destekçileri, 2020 Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimlerinin sonuçlarını protesto etmek ve Trump'ın Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Kongre'nin başkan seçilen Joe Biden'in zaferini reddetme talebini desteklemek için Washington, DC'de toplandı. Kalabalık, kongre binasını bastı. Beş kişi yaşamını yitirdi.

Baskının ardından Trump, dünya genelinde birçok ülkenin eleştirilerine hedef olmuş, sosyal medya devi Facebook ve Twitter ise Başkan’ın sosyal medya hesaplarını temelli olarak erişime kapatmaya kararı almıştı.

Dünya