ABD'de tekerlekli sandalyedeki siyahiye 10 kurşun: Polisler bıçağı fırlatmasından korkmuş

ABD'de tekerlekli sandalyedeki siyahiye 10 kurşun: Polisler bıçağı fırlatmasından korkmuş
Los Angeles'ta polis, elinde bıçak gördüklerini iddia ettikleri ampute Lowe JR'u 10 kurşunla katletti.

Cenazesine ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in de katıldığı siyahı Tyre Nichols’ın 7 Ocak’ta 5 polis tarafından darp edilerek öldürülmesine tepki hâlâ sıcakken, bir vahşet haberi daha geldi. ABD’nin Los Angeles kentinde iki bacağı da ampute siyahi Anthony Lowe Jr’a polis kurşun yağdırdı. Tekerlekli sandalyeyle olay yerinden uzaklaşmaya çalışan şüpheliye 10 el ateş edildi. Polisler, “Bıçağı bize atmasından korktuk” diye kendilerini savundu.. Olayın videosunun da ortaya çıkması, tepkileri artırdı.

Gazete Oksijen’de yer alan habere göre, 36 yaşındaki Anthony Lowe, geçtiğimiz Perşembe günü Los Angeles'ın güneyindeki Huntington Park'ta polis memurları tarafından öldürüldü. Olayın bir bölümünü kaydeden cep telefonu görüntülerinde Lowe'un tekerlekli sandalyesinin yanında kaldırımda oturduğu ve iki polis memurunun silahlarını çekmiş bir şekilde kendisine yaklaşırken kaçmaya çalıştığı görüldü. Polisler topallayarak uzaklaşan Lowe'u takip ederken daha fazla polis arabası geldi, ancak video vurulma anını kaydetmedi.

İki bacağını da geçen yıl polisler yüzünden kaybetmiş

Ailenin bir sözcüsü CBS'e yaptığı açıklamada, Lowe'un vurulduğu sırada bir akıl sağlığı krizi geçirme sürecinde olduğunu söyledi. Kız kardeşi de LA Times'a yaptığı açıklamada Lowe'un geçen yıl Teksas'ta polisle yaşadığı bir olayın ardından bacaklarının ikisini de kaydettiğini belirtti.

Polis ifadesine göre, Lowe yakalandığında sözlü uyarıları dinlemedi ve ilerlemekle veya polisleri bıçaklamakla tehdit etti. Huntington Park Polisi yetkilileri, Lowe’un vurulma videosunun yakındaki bir işletmeden alındığını ancak görüntüleri yayınlamayı planlamadıklarını söyledi.

Polisler bıçağı fırlatmasından korkmuş

Olaya karışan iki polis, ücretli izne çıkarıldı ve haklarında soruşturma başlatıldı. Memurların isimleri açıklanmadı.

Polis departmanının yaptığı açıklamaya göre olay yerine gelen polisler, Anthony Lowe'ın elindeki bıçağı görünce gözaltına almaya çalıştı. Lowe'ın onları tehdit ettiğini düşünen ve elindeki bıçağı onlara doğru fırlatmasından korkan polis memurları da Lowe'a on el ateş etti.

Lowe'un ailesi ve aktivistler, polislerin sorumlu tutulmasını talep ediyor. Lowe'un annesi Dorothy, basın toplantısı düzenleyerek, "Tekerlekli sandalyeye mahkûm, iki bacağı da olmayan oğlumu öldürdüler. Buna kayıtsız kalınamaz" dedi. (Kısa Dalga)

Dünya