ABD'de yeni yasa tasarısı: Suudi Arabistan ve BAE'den çekilmesi gündemde

ABD'de yeni yasa tasarısı: Suudi Arabistan ve BAE'den çekilmesi gündemde
OPEC ülkeleri ile OPEC dışı petrol ihraç eden ülkelerin petrol üretme kararını azaltması sonrası ABD'de Demokratlar, Suudi Arabistan ve BAE'deki askeri varlığın çekilmesi için yasa tasarısı sundu

Suudi Arabistan liderliğindeki Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile Rusya liderliğindeki OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu Viyana'da yaptıkları toplantıda petrol üretimini azaltma kararı aldı.

Karara ilk tepki ABD'den geldi.

ABD Kongresi'nde Demokratlar, Suudi Arabistan ve BAE'deki ABD askeri varlığının çekilmesi için yasa tasarısı sundu.

Sputnik'te yer alan habere göre, Temsilciler Meclisi'ndeki 3 Demokrat tarafından sunulan tasarıda, halihazırda Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) 5 bine yakın Amerikan askerinin olduğuna işaret edilerek, tasarının yasalaşarak yürürlüğe girmesinin ardından 90 gün içinde bu askerlerin geri çekilmesi, Patriot ve THAAD gibi bölgede konuşlu hava savunma sistemlerinin de kaldırılması gerektiği belirtildi.

"ASKERİ VARLIĞIMIZI SÜRDÜRMEK İÇİN BİR NEDEN GÖREMİYORUZ"

Tasarıyı hazırlayan vekiller yaptıkları yazılı açıklamada, "Suudi Arabistan ve BAE, yıllardır güvenlikleri ve petrol sahaları konusunda Amerikan askeri varlığına güvendi. Bu ülkeler aktif bir şekilde bizim aleyhimize çalışırken, burada askeri varlığımızı sürdürmemiz için bir neden göremiyoruz." ifadesine yer verdi.

Söz konusu kararın ABD-Körfez ilişkilerinde bir dönüm noktası olduğuna işaret eden vekiller, "Suudi Arabistan ve BAE, (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'e yardım etmek istiyorsa, savunma konusunda da kendi başlarının çaresine bakmalıdır" görüşünü savundu.

Dünya