ABD'de yetişkinlere takviye aşı onaylandı

ABD'de yetişkinlere takviye aşı onaylandı
ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden sonra (FDA) ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) de Cuma günü Covid-19 aşılarının takviye dozlarının tüm yetişkinlere yapılmasına onay verdi.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden sonra (FDA) ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) de Cuma günü Covid-19 aşılarının takviye dozlarının tüm yetişkinlere yapılmasına onay vererek Biden yönetiminin yaklaşan Şükran Günü ve Noel tatilleri öncesinde artan vaka sayılarını kontrol altına alma çabalarının kapsamını genişletti.

En az 10 eyalet Amerikan denetleyici kurumlarının kararını beklemeden öncelikli gruplar gözetilmeden tüm yetişkinlere takviye aşı uygulamasını başlatmıştı. FDA ve CDC'nin, ikinci doz aşılarının üzerinden en az 6 ay geçen 18 yaş üzerindeki tüm yetişkinlere Pfizer ya da Moderna aşılarından birinin üçüncü dozunu olmalarına izin vermesiyle birlikte kimlerin takviye aşı yaptırma hakkı olduğuna ilişkin kafa karışıklığı ortadan kalkmış olacak.

FDA'in onayı Cuma sabah gelmişti ancak uygulamanın ülke genelinde başlaması için CDC'nin de sağlıklı genç yetişkinlerin de Pfizer ya da Moderna aşılarının takviye dozlarını yaptırabileceğini onaylaması gerekiyordu. Gün içinde önce CDC bilim danışmanlarının tavsiyesinin ardından CDC Direktörü Rochelle Walensky uygulamaya nihai onayı verdi.

Böylece milyonlarca Amerikalı, yeni yılda önce üçüncü doz Covid-19 aşılarını yaptırabilecek. Tek doz olarak yapılan Johnson & Johnson aşısını olanların takviye doz aşı olması, daha önce onaylanmıştı.

Pfizer ve Alman ortağı BioNTech, geçtiğimiz hafta, takviye aşı uygulamasının yaygınlaştırılmasının bu kritik dönemde enfeksiyon vakalarını azaltabileceğine ilişkin yeni veriler sundu.

Pfizer ve BioNTech'in tüm yaş gruplarından 10 bin yetişkinin katılımıyla yürüttüğü çalışma, takviye dozların, aşırı bulaşıcı Delta varyantına bağlı vaka artışlarına rağmen hastalık belirtisi gösteren enfeksiyon vakalarına karşı yüzde 95 oranında koruma sağladığını ortaya koydu.

ABD'de şu anda 195 milyondan fazla Amerikalı tam olarak aşılanmış durumda. 30 milyondan fazla Amerikalı ise takviye doz aşılarını da yaptırdı. (Kaynak: VOA)

Sağlık