ABD'deki SBK davasında önemli gelişme: Savcı Türkiye'de bağlantıları arıyor

ABD'deki SBK davasında önemli gelişme: Savcı Türkiye'de bağlantıları arıyor
Sezgin Baran Korkmaz davasında, ABD'li savcının Türkiye'den SBK’nın mallarına ortak olanlarla, mallarına ipotek koyanlarla, “alacakları” nedeniyle mallarına haciz getirenleri aradığı belirtiliyor.

Sezgin Baran Korkmaz, ABD ceza yasalarına göre, 'kara para aklamak için komplo kurmak ve resmi makamlara yalan ifade ve beyanda bulunmak' suçlamasıyla ABD'nin talebi üzerine 19 Haziran'da Avusturya'da gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı. ABD'nin iade talebinde bulunduğu Korkmaz hakkında Türkiye'de de 'SBK Holding'e ait altı şirketin hesaplarında yapılan incelemelerde kara para aklandığı' şüphesiyle soruşturma başlatılmıştı.

Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, ABD'deki Sezgin Baran Korkmaz (SBK) davasında çok kritik gelişmeler yaşandığını belirtti. ABD'deki duruşmalada görüntüde bir şey olmamasına rağmen asıl olayların perde arkasında yaşandığına dikkat çeken Terkoğlu, özetle şunları yazdı:

(...) ABD’deki yargı sistemi bizimkinden biraz farklı. Suçluyu cezalandırmaktan çok, suçu açığa çıkarıp tazmin etmeye dayalı bir sistem var. Savcılar, sanıklarla anlaşabiliyor. Pazarlık da edebiliyor. Hatta, ABD devletinin çıkarları adına adımlar da atabiliyor.

Meğer son dönemde, Türkiye’de bazı telefonlar, ABD’deki savcı tarafından aranıyormuş. Savcı kimlerle mi görüşüyor? SBK’nin mallarına ortak olanlarla, mallarına ipotek koyanlarla, “alacakları” nedeniyle mallarına haciz getirenlerle... Yani SBK ile ticari ilişki kuranlarla... Aradıklarına “şu an için haklarında bir soruşturma olmadığını” da söylüyor.

Malum, ABD hazinesi, SBK’den alacaklı olduğunu söylüyor. Haliyle SBK’nin varlığında kendisinin de pay sahibi olduğunu iddia ediyor. İşte bu durumda, SBK hapisteyken, mallarının satılarak servetinin kaçırılmasını engellemeye çalışıyor. Kendisinin onayı olmadan hiçbir adım atılmamasını isteyen savcılık, aksi bir satış durumunda, bunu yapacak olanlara da “ABD adaletinden mal kaçırma suçlaması” sopasını gösteriyor.

Hayır, bu aşamadan sonra malların satışıyla ilgili pazarlık başlıyor. ABD savcılığı, olası satışlardan ABD hazinesine pay alacağı bir protokol yapıyor.

“Örnek var mı” derseniz verebilirim. SBK’nin meşhur uçağını hatırladınız mı? Hani şu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da Mehmet Ağar’ın da bindiği uçaktan bahsediyorum. SBK’nin ABD’de tutuklanmasının ardından borçları nedeniyle satışa çıkarılmıştı. İşte o uçağa ABD’li bir işadamı talip oldu. Tam bu sırada devreye giren ABD’deki savcılık, uçağın satışından pay bekleyenleri arayarak masaya oturdu. ABD’deki savcılık kaynaklarının verdiği bilgiye göre anlaşmaya da varıldı. Uçağın önümüzdeki günlerde satışıyla, gelirin bir kısmı ABD hazinesine kaydolacak. Söz konusu satışın ardından, belgesi de muhtemelen dava dosyasına girecek."

Yazının tamamı

Gündem