ABD'den Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne demokrasi uyarısı

ABD'den Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne demokrasi uyarısı
ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği, cumartesi günü Süleymaniye'de düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerde muhalefet partisi Yeni Nesil Hareketi’nin üyelerinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) muhalefetteki Yeni Nesil Hareketi’nin (Newey Nwê) yedi milletvekili dahil 40'tan fazla üyesinin polis şiddetine maruz kalarak gözaltına alınmasına Washington'dan tepki geldi. ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği, "Bir demokraside evrensel insan hakları ve özgürlükler korunmalıdır" açıklaması yapıldı.

Söz konusu olay cumartesi günü Süleymaniye'de düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerde yaşandı. Yeni Nesil Hareketi’nin lideri Shaswar Abdulwahid tarafından çağrı yapılan eylemde, göstericilere plastik mermi ve gözyaşartıcı gaz atılırken, partinin 40'tan fazla üyesi şiddet görüntüleri eşliğinde gözaltına alındı.

ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği'nin açıklamasında ise Erbil'e olayın incelenmesi çağrısında bulunularak, "Protestocuları dağıtmak için gözyaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanıldığı yönündeki haberlerden, gazetecilerin, sivil toplum eylemcilerinin ve parlamento üyelerinin gözaltına alınmasından endişeliyiz" denildi.

"Bir demokraside barışçıl toplanma hakkı dahil evrensel insan hakları ve özgürlükler korunmalıdır" denilen açıklamada, IKBY yönetimine "yaşananları inceleme, özgür basının, barışçıl eylemlerin ve hukukun üstünlüğünün bir demokraside oynadığı hayati rolü teyit etme" çağrısı yapıldı.

Süleymaniye'deki eylemin ardından, İngiltere ile Almanya'nın Erbil konsolosluklarından demokratik süreçlerde ifade özgürlüğünün öneminin vurgulandığı benzer açıklamalar gelmişti. (Kısa Dalga)

* Fotoğraf Twitter'dan alınmıştır.

Dünya