ABD'den İran'a Mahsa Amini yaptırımı

ABD'den İran'a Mahsa Amini yaptırımı
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ahlak polisi tarafından gözaltına alınan ve işkenceye maruz kalan Mahsa Amini’nin ölümünün ardından İran'a yaptırım kararı aldıklarını açıkladı.

İran’da, 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesine, ABD’den kınama ve yaptırım geldi.

Açıklamaları ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Maliye Bakanı Janet Yellen yaptı.

BLINKEN YAPTIRIM LİSTESİSİNİ AÇIKLADI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, açıklamasında ''ABD, İran Ahlak Polisi tarafından başörtüsünü gevşek giydiği gerekçesiyle gözaltına alınmasının ardından ölen 22 yaşındaki İranlı kadın Mahsa Amini'nin trajik ve vahşi ölümünü kınıyoruz. Sevenleri ve İran halkıyla birlikte yas tutuyoruz'' dedi.

VoA'nın haberine göre, Blinken, bu olay ve aralarında barış yanlısı protesto gösterilerinin şiddetle bastırılmasının da olduğu İran'daki diğer insan hakları ihlalleri karşısında, ABD'nin İran ahlak polisi ve üst düzey güvenlik yetkililerine 13553 sayılı başkanlık kararnamesi ile yaptırım uygulanacağını bildirdi.

İran Emniyet Güçleri'ne bağlı ahlak polisinin kadınları başörtülerini uygunsuz taktıkları gerekçesiyle tutukladığı ve başka ifade özgürlüğü kısıtlamaları uyguladığı belirtilen açıklamada, Maliye Bakanlığı'nın Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi'nin (OFAC) her ikisi de ahlak polisinin üst düzey yetkilileri olan Hacı Ahmed Mirzaei ve Muhammed Rüstemi Çeşme Gaçi'yi yaptırım listesine aldığı bildirildi.

Blinken, OFAC'ın yaptırım lisesindeki diğer isimleri şöyle sıraladı; İran İstihbarat Bakanı İsmail Hatib, İran'ın Çaharmahal ve Bahtiyari eyaletlerinin Emniyet Güçleri komutanı Menuşer Emennullahi, Emniyet Güçleri komutan yardımcısı Kasım Rızai, İran İslam Cumhuriyeti Kara Kuvvetleri Komutanı Kiyumers Heydari, Besic Milisleri Komutan Yardımcısı Salah Abnuş.

Bu kişilerin hepsinin, İran'da şiddete başvurmayan göstericilerin bastırılması ve öldürülmesine karıştığı belirtildi.

Blinken, ''İran hükümeti kadınların sistemli şekilde cezalandırılmasına son vermeli ve barışçı gösterilere izin vermeli. ABD, İran'da insan haklarına desteğini dile getirmeye ve bunları ihlal edenlerden hesap sormaya devam edecek'' ifadelerini kullandı.

"CESUR BİR KADINDI"

Maliye Bakanlığı’na bağlı OFAC’tan bugün yapılan açıklamada, İran'daki Ahlak Polisi'ne İranlı kadınlara karşı istismar ve şiddet eylemleri ve barışçı İranlı protestocuların haklarının ihlali nedeniyle yaptırım uygulama kararı alındığı bildirildi.

Maliye Bakanı Janet Yellen, açıklamasında, "Mahsa Amini, cesur bir kadındı. Ahlak Polisi nezaretindeki ölümü, İran rejiminin güvenlik güçlerinin kendi halkına karşı sergilediği gaddarca davranışların yeni bir örneğiydi. Bu vicdansız eylemi en sert şekilde kınıyoruz ve İran hükümetine, kadınlara karşı şiddete, toplanma ve ifade özgürlüklerine yönelik şiddet içerikli baskıya son vermesi çağrısı yapıyoruz. İran'ın Ahlak Polisi'ne ve üst düzey İranlı güvenlik yetkililerine yönelik bugünkü yaptırım kararı, Biden-Harris yönetiminin İran'da ve küresel çapta insan hakları ve kadın haklarını korumaya yönelik taahhüdünün göstergesi” dedi.

YAPTIRIM NEYİ KAPSIYOR?

Maliye Bakanlığı'na göre bugün alınan yaptırım kararı, yaptırım uygulanan kişi ve kurumların Amerika'daki tüm varlıklarının engellenmesini ve OFAC'a bildirilmesini öngörüyor.

Dünya