ABD’den Karkamış taziyesi: Soylu ve MHP bu kez kabul edecek mi?

ABD’den Karkamış taziyesi: Soylu ve MHP bu kez kabul edecek mi?
İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırıdan sonra yayınladığı “taziye mesajı” MHP ve İçişleri Bakanı Soylu tarafından “reddedilen” ABD, Karkamış’a yönelik roketli saldırıyı da kınayıp başsağlığı mesajı’ yayınladı.

İstiklal Caddesi’nde 6 kişinin öldüğü bombalı saldırıdan sonra yayınladığı taziye mesajı özellikle Süleyman Soylu ve Cumhur ittifakının ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından “kabul edilmeyen” ABD, 3 kişinin yaşamını yitirdiği Karkamış’a yönelik roketli saldırının ardından “taziye mesajı” yayınladı. ABD Büyükelçiliği’nin mesajında, “Üç masum insanın hayatını kaybetmesinden dolayı yas tutan Türk halkına katılıyoruz” ifadesi yer aldı.

“Güçlü bir şekilde kınıyoruz”

ABD Büyükelçiliği’nin sosyal medya hesabından, Gaziantep’in Karkamış ilçesine yönelik gerçekleşen roket saldırısı için yayınladığı taziye mesajında şu ifadeler yer aldı:

“ABD'nin Türkiye'deki Diplomatik Temsilciliği olarak, bugün Karkamış’ta üç masum insanın hayatını kaybetmesinden dolayı yas tutan Türk halkına katılıyoruz. Bu şiddeti ve haklı görülemeyecek saldırıyı güçlü bir şekilde kınıyoruz.”

İstiklal taziyesi ‘reddedilmişti’

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ABD Büyükelçiliği’nin, İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırı sonrasında yayınladığı taziye mesajını “reddederken” şu ifadeleri kullanmıştı:

"Biz, bize verilen mesajı biliyoruz, bize verilen mesajı aldık. Tekrar altını çizerek ifade ediyorum: Amerikan Büyükelçiliği’nin taziye dilemesini kabul etmiyoruz, reddediyoruz. Kobani'yi, terör bölgelerini besleyen ve oradan Türkiye'nin huzurunu bozmaya çalışan bu anlayışa, kendi senatolarından para gönderen bir devletle müttefikliğimiz elbette tartışılmalıdır…”

Taksim saldırısı sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan taziye mesajı yayınlayan ülkeler arasında ABD’yi de sayarak teşekkür ederken, Cumhur ittifakının ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de İçişleri Bakanı Soylu gibi ABD’nin “taziyesini” reddetmişti. Bahçeli, şöyle konuşmuştu:

“ABD'nin sahte ve samimiyetsiz taziye mesajlarıyla zillet ittifakının bu neviden mesajı arasında en küçük bir çelişki göreniniz olmuş mudur? Terörizmle hesaplaşmak emperyalizmin bizatihi varlığıyla hesaplaşmak demektir. Biz terörizmin kaynağını sınırlarımızın mücavir alanlarında değil, Washington başta olmak üzere yabancı ülkelerin başkentlerinde olduğunu, bunun da saklanacak gizlenecek bir yanının kalmadığını biliyor ve görüyoruz.”

Gündem