ABD'den Mevlüt Çavuşoğlu açıklaması: Gündem dolu olacak

ABD'den Mevlüt Çavuşoğlu açıklaması: Gündem dolu olacak
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, 18 Mayıs'ta ABD'ye gidecek olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşme gündeminin dolu olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun 18 Mayıs'ta yapacağı Washington ziyareti, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın günlük basın brifinginde gündeme geldi. Amerika'nın Sesi'nin haberine göre Bakanlık sözcüsü Ned Price, ziyaretin gündeminin çok dolu olacağını söyledi.

Bir gazetecinin Çavuşoğlu’nun ziyaretinde hangi konuların masada olacağı sorusunu yanıtlayan Ned Price, önemli bir NATO müttefiki olan Türkiye’den yetkililerle geçmiş haftalarda çok sayıda istişarede bulunduklarını söyledi. Price, "Dışişleri Bakanı Blinken, Bakan Çavuşoğlu ile birçok konuda düzenli olarak görüşüyor. Bu konulara, Rusya’nın Ukrayna halkına, hükümetine ve devletine karşı savaşından sorumlu tutulması konusunda Türkiye’nin önemli rolü de dahil" dedi.

Yaklaşan ziyaretin, bu istişarelerin önemli bir unsuru olacağını söyleyen ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "NATO müttefikimiz ve önemli ikili ilişkilerimiz olan Türk ortaklarımızla paylaştığımız bir dizi çıkarımız var. Ziyaretin tarihi hala çok uzakta, ama çok dolu bir gündem olacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Ned Price, Türkiye’nin F-35 savaş uçağı programının yeniden parçası olup olamayacağı sorusuna ise "Türkiye’nin S-400 sistemine sahip olması konusundaki endişelerimizi çok net bir şekilde dile getirdik. S-400 sisteminin F-35 programıyla uyumlu olduğuna inanmıyoruz" yanıtını verdi.

Ankara ve Washington, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 savunma sistemleri nedeniyle görüş ayrılığı yaşıyor. Türkiye’nin bu hamlesi ABD’nin yaptırımlarına ve Ankara’nın hem müşterisi hem de üreticisi olduğu F-35 programından çıkarılmasına neden olmuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 7 Nisan Brüksel’de NATO Dışişleri Bakanları toplantısına katılmış ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın kendisini 18 Mayıs’ta Washington’a davet ettiğini açıklamıştı.

Dünya