ABD'den Suriye'de şafak operasyonu: 'Üst düzey IŞİD lideri yakalandı'

ABD'den Suriye'de şafak operasyonu: 'Üst düzey IŞİD lideri yakalandı'
ABD liderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyondan yapılan açıklamaya göre, Suriye'de düzenlenen operasyonda üst düzey bir IŞİD lideri yakalandı. Operasyonun yerine dair bilgi verilmezken, silahlı isyancılar Türkiye sınırındaki bir köye sabah saatlerinde baskın düzenlendiğini söyledi. Yakalanan kişinin, 'IŞİD'in Rakka Valisi' olduğu belirtiliyor.

ABD liderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyon, Suriye'ye sabahın erken saatlerinde düzenlenen bir operasyonda üst düzey bir IŞİD liderinin yakalandığını duyurdu.

Açıklamada, bu kişinin Suriye'de IŞİD'in en üst liderlerinden biri haline gelmiş bir bomba hazırlayıcı ve aracı olduğu belirtildi. Koalisyon, operasyon sırasında sivillerin zarar görmediğini veya herhangi bir hava aracının hasar almadığını da belirtti.

'RAKKA VALİSİ EL KÜRDİ YAKALANDI'

Amerikan medyasına konuşan kaynaklar ise yakalanan kişinin 'IŞİD'in Rakka Valisi' olarak bilinen Hani Ahmed el Kurdi olduğunu söyledi. Operasyonun yedi dakika sürdüğü de belirtildi.

Koalisyon açıklamasında operasyonun Suriye'nin hangi bölgesinde düzenlendiğine yer verilmezken, Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) Türkiye sınırına işaret etti.

SMO sözcüsü Yusuf Hamoud, koalisyon duyurusundan önce Reuters'a yaptığı açıklamada, koalisyon güçlerinin Türkiye sınırının hemen güneyindeki Hümeyra köyüne bu sabah helikopterle baskın düzenlediğini söyledi.

Hamoud, ABD'nin ilk kez SMO kontrolündeki bölgeye helikopter indirdiğini ve bu bölgede ilk kez bu tür bir operasyon düzenlendiğini belirtti. Buna göre, Türkiye sınırındaki köye Chinook ve Black Hawk helikopterleri indi. Bir başka kaynak ise operasyon sırasında çatışmaların çıktığını söyledi.

ABD özel kuvvetleri şubat ayında Suriye'nin İdlib bölgesinde Heyet Tahrir el Şam (HTŞ-eski El Nusra) kontrolündeki bölgede düzenlenen operasyonda, IŞİD'in o dönemli lideri Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi'yi yakalamıştı. Örgütü, kurucu lideri Ebu Bekir El Bağdadi'nin ölümünden beri yöneten Kureyşi bu operasyon sırasında kendisini patlatarak ölmüştü. (Kısa Dalga)

Dünya