ABD’den Türkiye’ye Kuzey Suriye mesajı: Askeri eylemlere şiddetle karşıyız

ABD’den Türkiye’ye Kuzey Suriye mesajı: Askeri eylemlere şiddetle karşıyız
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye olası kara harekâtına karşı olduklarını belirterek “Suriye'de ve Türkiye-Suriye sınırında gerilimin artması tehlikeli olur” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, dün yaptığı günlük basın toplantısında, Türkiye'nin kuzey Suriye'ye olası kara harekâtına ilişkin soruları da yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Türkiye Cumhurbaşkanının Suriye'yi işgal etmeye ve müttefikiniz olan Kürtlere saldırmaya karar verdiğini düşünerek, kendisine bir mesajınız var mı?" sorusu üzerine Price, “Suriye'deki toplulukların hayatını daha da istikrarsızlaştıracak, daha da önemlisi küresel koalisyonun IŞİD'e karşı zorluklarla kaydettiği ilerlemeyi riske atacak bir harekât da dahil askeri eylemlere şiddetle karşıyız” dedi.

VOA Türkçe'nin haberine göre, "Tüm tarafların gerilimi azaltması gerektiğini” söyleyen Price, “Suriye'de ve Türkiye-Suriye sınırında gerilimin artması tehlikeli olur. Son saldırılarda da gördüğümüz gibi, bu, sivillerin güvenliğine hem de potansiyel olarak ABD personeline bile tehdit oluşturabilir. Son hava saldırıları da dahil Suriye'de artan gerilimden endişe duymaya devam ediyoruz. Bu hava saldırılarının bazıları IŞİD'i bertaraf etmek için çalışan ABD personelinin güvenliğini doğrudan tehdit ediyor” ifadelerini kullandı.

Price, "IŞİD'e karşı küresel koalisyonun hedefleri ve sınırın her iki tarafındaki siviller üzerindeki muhtemel etkisi konusundaki ciddi endişelerimize dair Türkiye ve yerel Suriyeli ortaklarımızla sürekli iletişime geçtik” dedi.

Price, Türkiye'nin Menbiç, Tel Rıfat ve Kobani'den çekilmeleri için Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) süre verdiği iddiasının hatırlatılması üzerine ise “Bu konuya şu anda aşina değilim. Sizi Türklere yönlendirmek durumundayım” yanıtını verdi. (Kısa Dalga)

Dünya