ABD'den Türkiye'ye Suriye uyarısı: Harekât IŞİD'e yarar

ABD'den Türkiye'ye Suriye uyarısı: Harekât IŞİD'e yarar
ABD’nin Ortadoğu İşlerinden Sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Dana Stroul, Washington'da düzenlenen bir forumda yaptığı konuşmada Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki olası operasyonuna karşı olduklarını yineledi.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine planladığını açıkladığı olası operasyona ABD'den tepki gelmeye devam ediyor. ABD’nin Ortadoğu İşlerinden Sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Dana Stroul, böyle bir operasyonun bölgedeki Amerikan askerlerini tehlikeye atacağını ve IŞİD'e fayda sağlayacağını söyledi. Stroul, operasyona karşı olduklarını vurguladı.

Washington'daki Ortadoğu Enstitüsü'nün düzenlediği bir forumda konuşan Stroul, "Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki herhangi bir harekâtına güçlü bir şekilde karşıyız ve itirazlarımızı Türkiye'ye açıkça ilettik" dedi.

'IŞİD, SDG'NİN KONTROLÜNDEKİ CEZAEVLERİNİ HEDEF ALABİLİR'

"Bu harekâttan IŞİD faydalanacaktır" diyen Stroul, bölgede Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kontrolünde bulunan ve 10 bine yakın IŞİD'li ile ailelerinin tutulduğu kamplara işaret etti: "IŞİD, bu gözaltı tesislerinde tutulan savaşçıları ordusunu yeniden tesis edecek nüfus olarak görüyor."

ABD'li yetkili, SDG'nin Türkiye'nin harekâtı nedeniyle kuzeye odaklanması halinde bu kamplarda güvenliğin tehlikeye gireceğini söyledi.

'TÜRKİYE'NİN MEŞRU ENDİŞELERİNİ TANIYORUZ'

Stroul, "Suriye ve Irak'taki PKK faaliyetlerine dair Türkiye tarafından taşınan meşru endişelerin farkında olduklarını" belirterek, Pentagon'un "bu faaliyetlere karşı Türkiye ile birlikte çalışmaya devam edeceğini" söyledi.

ABD'li yetkili bununla birlikte, Türkiye'nin harekâtının "çok ileri bir adım olacağı" yorumunu yaparak şöyle devam etti: "Böyle bir operasyon ABD askerlerini ve IŞİD'e karşı küresel koalisyonun faaliyetlerini riske atar, Suriye'ye daha fazla şiddet getirir."

'SDG ŞAM-MOSKOVA-TAHRAN HATTINA İTİLMEMELİ'

Stroul, SDG'nin de böyle bir senaryoda Suriye, Rusya ve hatta İran'la işbirliği yapma ihtimali doğabileceğini söyleyerek, "Eğer SDG bu tür bir baskı altında hissederse, düşmanlarımızın kucağına itilecektir" dedi. (Kısa Dalga)

Dünya