AB'de hızla büyüyen meslek: Yiyecek hazırlama yardımcıları

AB'de hızla büyüyen meslek: Yiyecek hazırlama yardımcıları
AB'de en hızlı büyüyen meslek grupları arasında ilk sırada “gıda hazırlama yardımcılar” var. Evlere yiyecek ve içecek teslimatı önemli bir sektör olarak kendini gösteriyor.

Avrupa Birliği verileri, 2021-2022 ilk çeyrekleri arasında Avrupa’da çalışan sayısının en fazla arttığı meslek gruplarını gösteriyor. euronews.com'da yer alan göre zirvede “gıda hazırlama yardımcılar” var. Bu meslek grubunda çalışanların sayısı son bir yılda yüzde 25,1 yükseldi. Uluslararası Standart Meslek Sınıflamasına (ISCO) göre mesleğin tanımı şöyle:

"Yiyecek hazırlama yardımcıları; az çeşitte önceden pişirilmiş yiyecek veya içeceklerin siparişine yönelik olarak bunları hazırlar ve pişirirler, masa ve mutfak temizleme ve bulaşıkları yıkama."

“Kişisel hizmet çalışanları” yüzde 15,6 ile ikinci sırada. Peki, bu grupta hangi meslek dalları var? ISCO’ya göre şöyle: "Seyahatlerde hizmet veren elemanlar, kondüktörler ve otobüs muavinleri ile rehberler; aşçılar; garsonlar ve barmenler; kuaförler, güzellik uzmanları ve ilgili çalışanlar; bina sorumluları ile temizlik ve bakım işleri sorumluları ve diğer kişisel hizmetlerde çalışanlar."


Üçüncü sırada yüzde 9,6 artış oranı ile “Bilgi ve iletişim teknolojisi ile ilgili profesyonel meslek mensupları” yer alıyor.

Bu gruptakiler, yazılım ve uygulama geliştiricileri ve analistleri ile veri tabanı ve bilgisayar ağları ile ilgili profesyonel meslek mensuplarından oluşuyor. Bu kişiler; belirli uygulamalar için bilgi teknolojileri, donanım, yazılım ve benzer kavramları araştırır, planlar, tasarlar, yazar, test eder, geliştirir ve önerilerde bulunurlar; ilkeler, politikalar ve işlemler dahil ilişkili dokümantasyonu geliştirirler; optimal performans, veri bütünlüğü ve güvenliğini sağlamak için veri tabanları ve diğer bilgi sistemlerini tasarlar, geliştirir, kontrol eder, bakımını yapar ve desteklerler.

HABERİN TAMAMI

Dünya