ABD'li bakandan Akar'a: Suriye'de yeni bir operasyona karşı çıkıyoruz

ABD'li bakandan Akar'a: Suriye'de yeni bir operasyona karşı çıkıyoruz
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin, dün akşam telefonda görüştü. Ana gündem maddesi Türkiye'nin Suriye topraklarında yeni bir kara harekatı düzenleme olasılığıydı.

İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım'da düzenlenen bombalı saldırıda 6 kişi hayatını kaybetmiş, 81 kişi de yaralanmıştı. Saldırının ardından Suriye'nin kuzeyindeki YPG hedeflerine hava harekatı yapılmıştı. Hükümetin açıklamalarına göre kara harekatının eli kulağında.

Milli Savunma Bakanlığı, iki bakanın ikili ve bölgesel savunma ile güvenlik konularını ele aldığını duyurdu.

Bakanlığa göre Akar, Türkiye ve ABD’nin iki önemli müttefik olduğunu, 'güvenliği sağlamak için Birleşmiş Milletler Şartı’nın 51’inci maddesinden doğan meşru müdafaa hakkı kapsamında terörle mücadele operasyonlarının yapıldığı'nı ifade etti.

Bakan, 'terörle mücadelede işbirliği ve dayanışmanın bölgesel ve küresel barış ve güvenliğe katkı sağlayacağı, bu kapsamda IŞİD ve diğer tüm örgütlere karşı Türkiye'nin işbirliğine hazır olduğunu' da vurguladı.

Açıklamada, "Görüşmede operasyonlarda tek hedefin teröristler olduğu, koalisyon güçlerine veya sivillere zarar verilmesinin asla söz konusu olmadığı vurgulandı" ifadesine yer verildi:

ABD: Karşıyız

Amerika'nın Sesi'nin haberine göre ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) da bir açıklama yayınlayarak harekata karşı olduklarını anımsattı.

Açıklamada, Lloyd’un Akar’a ABD-Türkiye stratejik ilişkisinin önemini bir kez daha teyit ettiği belirtilerek şöyle dendi: “Austin ayrıca, IŞİD'i yenmek için Suriye'de yerel ortaklarla birlikte çalışan ABD personelinin güvenliğini doğrudan tehdit eden son hava saldırıları da dâhil olmak üzere, Suriye'nin kuzeyinde ve Türkiye'de tırmanan eylemlerden duyduğu endişeyi dile getirdi. Bakan Austin gerilimin düşürülmesi çağrısında bulundu ve Bakanlığın Türkiye'nin Suriye'de yeni bir askeri operasyon düzenlemesine güçlü karşıtlığını paylaştı.” (Kısa Dalga)

Gündem