ABD'li bankadan seçim raporu: Erdoğan veya Kılıçdaroğlu için iki dolar senaryosu

ABD'li bankadan seçim raporu: Erdoğan veya Kılıçdaroğlu için iki dolar senaryosu
ABD'li banka Wells Fargo, 14 Mayıs'ta yapılması beklenen seçimde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan kazanırsa doların 20, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kazanırsa 14 lira olabileceğini tahmin etti.

ABD'li finans devi Wells Fargo, seçimlere yönelik 2 farklı senaryonun yer aldığı bir değerlendirme raporu yayınladı.

T24'ün haberine göre raporda 'temel senaryonun' Erdoğan'ın yeniden seçilmesi üzerine kurulduğu belirtildi.

Raporda, ekonomideki sıkıntılar ve deprem sebebiyle yaşanan yeni sorunlara rağmen Erdoğan'ın mali desteklerle yeterli desteği elde edebileceği düşünüldüğü kaydedildi.

Banka şunları kaydetti: "Mali destekler ekonomik durumda düzelme ve seçmende uzun vadeye ilişkin iyimserlik sağlayabilir. Buna rağmen bu senaryonun gerçekleşme olasılığında da düşüş olduğunu ve rejim değişikliği ihtimalinin arttığını düşünüyoruz."

Birinci senaryo: Erdoğan kazanırsa dolar kaç lira olur?

Rapora göre Erdoğan'ın seçimi kazandığı senaryonun gerçekleşme ihtimali yüzde 55-60 aralığında.

Bu senaryoda 2'nci çeyrek sonuna kadar döviz piyasasındaki müdahalelerle doların 19 lira civarındaki sabit seyrinin devam edeceği öngörüldü.

Ancak daha uzun vadede döviz rezervlerindeki düşüşün ve para politikasında değişim olmamasının etkisiyle TL'nin 2023'ün ikinci yarısı ve 2024'te değer kaybetmesi bekleniyor.

Söz konusu senaryoda Wells Fargo dolar/TL'nin yılın son çeyreğinde 19.5'e, 2024 ortasında ise 20'ye yükselmesini bekliyor.

İkinci senaryo: Kılıçdaroğlu kazanırsa dolar kaç lira olur?

Raporda, Kılıçdaroğlu'nun kazanması durumunda 2023'ün 2'nci çeyreğinin sonunda kadar daha güvenilir ve geleneksel bir politika uygulanacağı beklentisiyle TL'nin yüzde 20 değer kazanacağını öngörüldü.

Daha uzun vadede ise bağımsız hareket edecek Merkez Bankası'nın sıkı para politikası uygulaması ve muhtemelen reel olarak pozitif faiz oranına geçilmesiyle TL'deki değer kazancının devam etmesi bekleniliyor.

TL varlıklarına sermaye akışının artacağının tahmin edildiği bu senaryoda doların 2023'ü 15 liradan tamamlaması 2024 ortasında ise 14 liraya düşmesi bekleniyor. (Kısa Dalga)

Ekonomi