ABD'li enerji devi, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden yeni ihale almayacak

ABD'li enerji devi, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden yeni ihale almayacak
ABD'li petrol devi Schlumberger, Irak'ta federal mahkemenin Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin petrol ve gaz yasasına dair kararına uyacağını açıkladı. Buna göre Schlumberger, Bağdat'ın onayı olmadan yeni ihaleye başvurmayacak.

Irak Federal Yüksek Mahkemesi'nin Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Petrol ve Gaz Yasası'nın "Anayasaya aykırı olduğuna ve ihraç gelirlerinin Bağdat'a teslim edilmesi gerektiğine" dair kararı sonrasında, ABD'li enerji şirketi Schlumberger'den kritik bir karar geldi. Dünyanın en büyük petrol sahası hizmetleri şirketi olan ve 120 ülkede faaliyet gösteren Schlumberger, "Bağdat'ın onayı olmadan Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki petrol ve gaz sektöründen herhangi bir ihale için başvuru yapmayacağını" açıkladı.

Schlumberger’dan Irak Petrol Bakanı İhsan Abdulcabbar’a gönderilen mektupta şirketin, Irak Federal Yüksek Mahkemesi'nin şubat ayında Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde petrol endüstrisini düzenleyen petrol ve gaz yasası hakkındaki kararına uyulacağı belirtildi.

Şirketin Ortadoğu Temsilcisi Wasim Azem imzası ile gönderilen mektupta, Schlumberger’in 2010 yılından beri Irak’ta yasalar çerçevesinde faaliyet gösterdiğine dikkat çekildi. Erbil'den yayın yapan Rudaw sitesinin aktardığı mektupta, “Schlumberger'in Ortadoğu Şubesi, Irak Petrol Bakanlığı veya Irak Ulusal Petrol Şirketi'nin onayı olmaksızın, birincisi; Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki petrol ve gaz sektöründen hiç bir ihaleye başvurmayacaktır. İkinci olarak da, Schlumberger'in Ortadoğu şubesi Kürdistan'daki mevcut sözleşmeleriyle ilgili sorunları çözmek için her türlü çabayı gösterecektir” ifadelerine yer verildi.

Dünya