ABD’li Türkiye uzmanı: “Soylu alttan alta Erdoğan'ı zor duruma düşürmeye çalışıyor olabilir”

ABD’li Türkiye uzmanı: “Soylu alttan alta Erdoğan'ı zor duruma düşürmeye çalışıyor olabilir”
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “15 Temmuz’u FETÖ, ABD ile birlikte yaptı” açıklamasını yorumlayan Amerikan İlerleme Merkezi Türkiye uzmanı Max Hoffman, Soylu'nun alttan alta Erdoğan'ı zor duruma düşürmeye çalışıyor olabileceğini söyledi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun tam da Türkiye-ABD ilişkilerinin hangi yöne evrileceğinin merak edildiği günlerde yaptığı “15 Temmuz’u FETÖ, ABD ile birlikkte yaptı” açıklamasının yankıları sürüyor. ABD’nin Dışişleri Bakanlığı ve Ankara Büyükelçiliği ayrı ayrı bu iddiayı sert sözlerle yalanlamasının ardından ABD’den Soylu’nun bu sözlerin arkasında Erdoğan’ı zora sokma amacının yattığı yorumu geldi.

Değer Akal’ın DW Türkçe’de yayınlanan  haberine göre, Amerikan İlerleme Merkezi Türkiye uzmanı Max Hoffman, Soylu'nun "Alttan alta Erdoğan'ı zor duruma düşürmeye çalışıyor olabilir" dedi.

Max Hoffman, Ankara'nın son dönemde ilişkilerde yeni bir başlangıç yapma yönündeki taleplerini Biden yönetimine kabul ettirme umuduyla uzlaşmacı bir tavır takındığına, bunda ABD'nin AB ile Doğu Akdeniz'de kararlı bir karşılık vermesini önleme hedefinin de etkili olduğuna dikkat çekti.

“Türkiye, daha sert bir ABD ile karşı karşıya”

Ancak Ankara'nın bu çabalarından umduğu sonucu alamamış olabileceğine dikkat çeken Hoffmann, "Türk liderliği, Biden'ın Erdoğan ile arasına mesafe koymuş olmasından ve demokrasi ile insan hakları konularında yapılan açıklamalardan, artık daha sert bir ABD tavrı ile karşı karşıya bulunduklarını görmüş olabilir" dedi.

Türkiye için Trump'tan sonra, daha çok değer temelli, liberal uluslararası düzeni savunan bir yaklaşımı olan Biden'a adapte olabilmenin hiç de kolay olmayacağını kaydeden Hoffman, "Soylu'nun bu açıklamaları, Washington'un takındığı soğuk tutumu nedeniyle Ankara'nın yaklaşımını değiştirmekte olduğunun bir göstergesi olabilir. Ama bu, aynı zamanda, Soylu'nun kendisiyle ilgili de olabilir" dedi.

Erdoğan'ı zora sokma niyeti mi var?

Türkiye'yi yakından izleyen Amerikalı uzman Hoffmann, Soylu'nun ilişkilerdeki bu kritik süreçte, yeniden 15 Temmuz darbe girişimini gündeme getirmesiye ilgili olarak değerlendirmesini şu dikkat çekici sözlerle sürdürdü:

"Soylu, geçmişte, 2016'da, ABD'yi açıkça 15 Temmuz darbe girişimine müdahil olmakla suçlayan ilk üst düzey Türk yetkiliydi. Hiçbir delil, kanıt olmamasına rağmen AKP seçmenlerinin çoğu da buna gerçekten inanıyor. İkinci bir konu da şu: Soylu alttan alta Erdoğan'ı zor duruma düşürmeye çalışıyor olabilir. Türk ekonomisi vahim bir durumda ve Türkiye'nin Batı ile gerilimlerinde bir molaya ihtiyacı var. Ancak görünen o ki Soylu, muhafazakar kesimde veliaht gibi."

Max Hoffman, Biden ekibinin ABD'nin "demokratik müttefikleriyle" ilişkilerini yeniden güçlendirmeye öncelik verdiğini hatırlatırken "Bu aşamada bu hedefe ağırlık vermiş, odaklanmış durumdalar. Biden'ın Türkiye hakkında yaptığı yorumdan, Türkiye'yi tam bir demokrasi olarak görmediğini biliyoruz. Ayrıca S-400 konusunun da açıkça ortaya koyduğu gibi, gelinen noktada, ABD ve Türkiye'nin stratejik bakışları farklı" dedi.

ABD yönetiminin şu ana kadar Erdoğan'a "ses seda vermemiş" olmasının bir mesaj niteliği taşıyabileceğine de dikkat çeken Hoffman, "ABD yönetimi Erdoğan'a, artık Türkiye ile ilişkilerde imtiyazlara, tavizlerler vermeye dayalı bir yaklaşım istemediğini, transaksiyonel, alışverişe indirgenmiş ilişkilerin devamı içinse, Ankara'nın somut adımlar atması gerekeceği sinyalini vermek istiyor olabilir" değerlendirmesini yaptı.

Gündem