ABD'nin taziyesine Bali’de Erdoğan’dan ‘thank you’, Ankara’da Soylu ve Bahçeli’den ‘ret’

ABD'nin taziyesine Bali’de Erdoğan’dan ‘thank you’, Ankara’da Soylu ve Bahçeli’den ‘ret’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli’nin samimiyetsiz bulduğu, İçişleri Bakanı Soylu’nun da “reddediyoruz” dediği taziyesine Türkçe ve İngilizce teşekkür etti.

Cumhur İttifakı’nın, İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırıdan sonra taziye mesajı yayınlayan ABD’ye tavrı Ankara’dan farklı, Bali’den farklı oldu. Kabinenin etkili ismi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu “ABD’nin taziyesini reddettiklerini” belirtirken, kendisine yakınlığıyla bilinen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de ABD’nin “taziyesini sahte ve samimiyetsiz” olarak tanımladı. O saatlerde Bali’de ABD başkanı Biden ile görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, uluslar arası taziyelere, Türkçe ve İlgilizce “teşekkür” mesajı yayınladı ve ABD’yi KKTC ve Azerbaycan’dan hemen sonra 3. Sırada saydı.

Taksim’deki patlamanın hemen ardından ABD’den taziye açıklaması geldi. ABD’nin mesajına karşı siyasetin ilk tavrını da kabinenin etkili ismi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu gösterdi. Bakan Soylu olayın yaşandığı gecenin sabahında yaptığı açıklamamada, ABD’nin yayınladığı mesajı şu sözlerle değerlendirdi:

"Biz, bize verilen mesajı biliyoruz, bize verilen mesajı aldık. Tekrar altını çizerek ifade ediyorum: Amerikan Büyükelçiliği’nin taziye dilemesini kabul etmiyoruz, reddediyoruz. Kobani'yi, terör bölgelerini besleyen ve oradan Türkiye'nin huzurunu bozmaya çalışan bu anlayışa, kendi senatolarından para gönderen bir devletle müttefikliğimiz elbette tartışılmalıdır.”

BİDEN İLE GÖRÜŞTÜKTEN SONRA ERDOĞAN: THANK YOU

G20 zirvesi için Cumhurbaşkanı gittiği Endonezya’da, zirvenin yapıldığı Bali Adası’nda ABD Başkanı Joe Biden ile görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirveye katılmadan önce Ankara’da ABD’nin taziyesine ilişkin bir değerlendirme yapmamıştı ancak ABD Başkanı Biden ile görüştükten hemen sonra Twitter hesabından bir paylaşımda bulundu.

Erdoğan, Türkçe ve İngilizce yaptığı ve “Teşekkürler / Thank You” diye başladığı mesajında, İstiklal Caddesi’ndeki patlamadan sonra taziye mesajı yayınlayan 97 ülke ve 10 uluslar arası kuruluşa şöyle teşekkür etti:

“İstiklal Caddesinde gerçekleştirilen terör saldırısına tepki gösteren, acımızı paylaşan, başsağılığı dileğinde bulunan tüm ülkeler ile uluslar arası organizasyonlara şükranlarımı sunuyorum”

Erdoğan’ın bu mesajında ülkelerin sıralaması da dikkat çekti. Erdoğan ilk olarak Kıbrıs’ın bayrağına yer verdiği açıklamasında, ABD’yi Azerbaycan’ın ardından 3. Sırada saydı. Erdoğan’ın “şükranlarını sunduğu” ülkeler arasında, Almanya, İngiltere ve Fransa gibi ülkeler de ilk sıralarda yer aldı.

ERDOĞAN BİDEN İLE GÖRÜŞÜRKEN BAHÇELİ: ABD’NİN SAHTE VE SAMİYETSİZ TAZİYESİ

Erdoğan’ın bu ABD Başkanı Joe Biden ile görüştüğü sıralarda Ankara’daki ortağı Bahçeli’den farklı bir değerlendirme geldi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Partisi’nin Meclis Grup Toplantısı’nda İstiklal Caddesi’ndeki patlama ve ABD’nin taziyesine ilişkin şunları söyledi:

“ABD’nin bölücü teröre bakışıyla zillet ittifakının bakışı arasında bir fark göreniniz var mıdır? ABD’nin sahte ve samimiyetsiz taziye mesajlarıyla zillet ittifakının bu neviden mesajı arasında en küçük bir çelişki göreniniz olmuş mudur?” ifadelerini kaydeden Bahçeli, “Suriye veya Irak’taki terörist kamplarda eğitilip terör eylemi amacıyla canlı ceset gibi Türkiye’ye sızan ya da sızdırılan canilere hedef listesi veren, stratejik ve kalabalık mahallere gönderen hiçbir ülke dost değildir, dürüst değildir, esasen müttefik de değildir.”

Gündem