Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkı geri alındı: Van'da STK'lerden tepki

Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkı geri alındı: Van'da STK'lerden tepki
DEM Parti, Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Abdullah Zeydan'ın memnu hakkının Adalet Bakanlığı tarafından geri alındığını duyurması tepki çekti.

Artı Gerçek'in haberine göre İHD Van Şubesi Eşbakanı Mehmet Salih Coşkun, "Kayyım uygulamasının devamı niteliğinde olan ve 2019 yerel seçimlerinde Van’ın Edremit ve Tuşba ilçelerinde örneğini gördüğümüz seçme ve seçilme hakkının ihlali niteliğinde bir durum söz konusudur. Sandığa yansıyan Van halkının iradesine yapılan bu hukuksuz müdahale kabul edilemez. Tüm ülke kamuoyunun bu hukuk dışı uygulamaya karşı durarak kayyım politikasını boşa düşürmesi gerekmektedir" dedi.

'Kayyım politikası'

Eğitim Sen Van Şube Başkanı Murat Atabay da şöyle konuştu:

"AKP siyasallaşmış yargı eliyle kendi yasalarını bile hiçe sayıyor. Kayyım politikasının yeni bir versiyonunu deniyor. Mahkeme kararı ile memnu hakları iade edilen Abdullah Zeydan'ın yine aynı mahkeme kararı ile mesai bitimine 5 dakika kala memnu hakları elinden alınıyor.Bu AKP iktidarının halk iradesini tanımadığının, her türlü hukuksuz yöntem ile belediyeleri gasp etmek istediğinin en net göstergesidir.Her ne kadar böyle durumlarda daha önce YSK seçim yenileme kararı vermiş ise de Van halkı seçimlerin yenilenmesini de kabul etmeyecektir.Tüm yetkili kurumları, mahkemeleri ve özellikle YSK'yı hukuksuzluğa ortak olmamaya ve halkın iradesine saygı durmaya davet ediyoruz"

"Demokrasi ve insan haklarının açık ihlali"

Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık ise "Demokrasinin ve insan haklarının açık ihlalidir. Bu, tuzak kurmaktır. Halkın iradesini gasp etmektir. İnsani, İslami, vicdani, hukuki açıdan hiçbir açıklaması yok. Vicdani veya insani değerleri olan her kurum her STK her birey bu hukuksuz tutum karşısında sessiz kalmamalı .Hükümetin de daha fazla rencide olmadan bu haksızlığın, hukuksuzluğun önüne geçmesi lazım" dedi. (Kısa Dalga)

Gündem