AB'nin yeni yaptırım paketi: Rusya'dan kömür ithalatı yasaklanacak

AB'nin yeni yaptırım paketi: Rusya'dan kömür ithalatı yasaklanacak
Avrupa Birliği Komisyonu, Rusya'ya yönelik beşinci yaptırım paketini açıkladı. Pakette kömür ithalatının yasaklanması da yer alıyor.

Ukrayna'nın Buça kasabasında sivillerin infaz edildiği belirtilen görüntülerin ardından, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Rusya'ya yönelik beşinci yaptırım paketi teklifini kamuoyuna açıkladı. Altı maddelik yeni pakette, bir dizi yeni yaptırımın yanı sıra Rusya'dan kömür ithalatının da yasaklanması da öngörülüyor.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in açıkladığı planın, Rusya açısından yıllık 4 milyar euroluk gelir kaybına yol açabileceği belirtiliyor.

Komisyon'un hazırladığı taslak kararda Rus gemilerinin Avrupa limanlarına girişinin yasaklanması planlansa da, tarım ve gıda ürünlerinin yanı sıra insani yardım ve enerji açısından muafiyet uygulanması planlanıyor. Rusya ve Belarus karayolu taşımacılarına AB ülkelerine giriş yasağı uygulanması öngörülürken, Rusya'nın ikinci en büyük bankası olan VTB de dahil dört banka için tam işlem yasağı planlanıyor.

Taslak karara göre AB, Rusya'dan alkollü içki, çimento, ahşap ve deniz ürünleri başta olmak üzere, yıllık yaklaşık 5,5 milyar euroluk ürünün ithalatını da yasaklayacak. Komisyon, kuantum bilgisayar, gelişmiş iletkenler ve hassas makinelerin Rusya'ya satışına da yasak getirilmesini öngörüyor.

Ursula von der Leyen, AB'nin Rusya’ya yönelik petrol ithalatı yasağını da içerecek ek yaptırımlar üzerinde çalıştıklarını söyledi. Von der Leyen, Rusya’dan doğalgaz yasağından söz etmedi.

Yaptırımların devreye girmesi için 27 üye ülkenin de onay vermesi gerekiyor. (BBC Türkçe)

Dünya