Ekonomistler asgari ücrete en fazla üç ay tanıdı

Ekonomistler asgari ücrete en fazla üç ay tanıdı
Uzun süredir gündemin ana maddesi olan 2023 yılında uygulanacak asgari ücret miktarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, canlı yayında açıkladı. Erdoğan’ın açıklamasının ardından ekonomistlerden tepki gecikmedi.

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret çalışmalarında sona gelindi. Bu süreçte asgari ücretin artık ortalama ücret haline gelmesiyle birlikte vatandaşlar Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndan gelecek habere odaklanmışlardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin grup toplantısının ardından dün gazetecilerin "İşçi tarafının asgari ücretin 9 bin lira olması talebini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu “Herkesin her söylediğiyle adım atacak halimiz yok. Çünkü bizim sırtımızda küfe var. Sırtında küfe olmayanlar rahat konuşuyor ama bizim sırtımızdaki küfe 85 milyonun taşındığı bir küfe” cevabını vermişti.

Asgari ücreti duyurmak üzere kameraların karşına geçen Erdoğan, yeni asgari ücreti yüzde 55 zamla 8.500 lira olacağını açıkladı.

9 bin liranın altında hiçbir teklifte olmam diyen Türk-İş ise toplantıda yoktu.

Erdoğan’ın asgari ücreti açıklamasının ardından ekonomistler ve sendikalar sosyal medya üzerinden tepkiler göstermeye başladılar.

Ekonomist İris Cibre, açıklanan asgari ücretin şubat ayı itibariyle tekrar açlık sınırının altında kalacağını ifade etti. Cibre sosyal medya paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“Asgari ücret 8500 TL açıklanmış Asgari ücretli ve o ücrete yakın geliri olan Türkiye'nin 70%'i Şubat Ayı itibariyle açlık sınırının tekrar altında kalacak Bunun yanında bir çok küçük işletme büyüyen yük dolayısıyla kayıt dışı istihdama yönelecek Bu zam da eriyip gidecek...”


Ekonomist Evren Devrim Zelyut da sosyal medya hesabından asgari ücretin 3 ay içerisinde enflasyon karşısında eriyeceğini aktardı.

Ekonomist Oğuz Demir ise işçi temsilcilerinin masada olmama nedeninin çok fazla eleştiri almaları olduğunu aktardı. Demir, sosyal medya paylaşımında şunları kaydetti:

"İşçi temsilcisinin neden orada olmadığına dair ise tek bir fikrim var. Çok fazla eleştiri aldılar, bakın biz 9.000 TL'den geri adım atmadık diyecekler. O masada oturmamaları o yüzden.. Yoksa ne ücretlere ses çıkarmadılar geçmişte.."

Eski Merkez Bankası başkanları Durmuş Yılmaz Twitter'dan, "Bütün umutlarını hiç bir şey yapmadan düşecek olan baz etkine bağlamışlar. 3 ocak 2023 te Aralık 2022 enflasyonu açıklandığında sergileyecekleri şenliğe(!) hazırlanalım. Enflasyonun hızı yavaşlayacak fiyatlar artmaya devam edecek" dedi. (KISA DALGA)

Ekonomi