Açlık grevine girmişti: 'Sistem karşıtı propaganda yaptığı' için tutuklu olan İranlı ödüllü yönetmen serbest

Açlık grevine girmişti: 'Sistem karşıtı propaganda yaptığı' için tutuklu olan İranlı ödüllü yönetmen serbest
İranlı yönetmen Cafer Penahi, tutukluluğu nedeniyle girdiği açlık grevi sonrası serbest bırakıldı.

İran'da geçen yıl temmuz ayında tutuklanan iki İranlı yönetmen Muhammed Resulof ve Mustafa Aliahmed'in tutuklanmalarını protesto etmek amacıyla gittiği Tahran’daki Evin Hapishanesi’nin önünde tutuklanan İranlı ünlü yönetmen Cafer Penahi, yaklaşık yedi ay süren tutukluluk sürecinin ardından girdiği açlık grevi sonrası serbest bırakıldı.

İran medyasında yer alan haberde, 62 yaşındaki Cafer Penahi’nin tutuklu bulunduğu Tahran’daki Evin Hapishanesi’nde 1 Şubat'ta başladığı açlık grevi sonrası kefaletle serbest bırakıldığı açıklandı.

'Belki de bu durum cansız bedenim hapisten çıkana kadar devam edecek' demişti

Penahi, 1 Şubat'ta yetkililer tarafından yeniden yargılanma talebinin reddedilmesinin ardından tutuklu bulunduğu cezaevinde yazdığı mektupta, “Bugün İran’da kapana kısılmış birçok insan gibi, benim de en değerli varlığım hayatım. Bu sebeple insanlık dışı bu davranışları protesto etmekten başka çarem yok” ifadelerini kullanarak açlık grevine başladığını duyurmuş ve şunları söylemişti:

“Bu durum, tutuklanmalarının ardından neredeyse 30 gün sonunda darağacına getirilen masum gençlerin kısa sürede yargılamalarıyla tamamen zıt. Tahliye edilene kadar yemek yemeyi ve ilaç içmeyi reddediyorum. Belki de bu durum cansız bedenim hapisten çıkana kadar devam edecek."

Ne olmuştu?

Cafer Penahi, 2010 yılında hükümet karşıtı protestolara verdiği desteğin ardından gözaltına alınmış, "sistem karşıtı propaganda yaptığı" suçlamasıyla altı yıl hapis cezasına çarptırılmış, film çekmekten ve senaryo yazmaktan men edilmiş ve kendisine yurt dışına çıkış yasağı getirilmişti. Ancak iki ay hapis yatmasının ardından şartlı tahliyeyle serbest bırakılmıştı.

Cafer Penahi, 11 Temmuz'da bir protestoya katıldıktan sonra tutuklanan yönetmen arkadaşları Muhammed Resulof ve Mustafa El Ahmed hakkında bilgi almak için Evin cezaevine gittikten sonra yeniden gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı.

Dünya