Adalet Bakanı açıkladı: 'Yargıda rüşvet' iddialarını 3 müfettiş inceliyor

Adalet Bakanı açıkladı: 'Yargıda rüşvet' iddialarını 3 müfettiş inceliyor
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısının ihbar dilekçesinin ardından soruşturma başlatıldığını belirterek, "Hakimler ve Savcılar Teftiş Kurulu 3 müfettiş gönderdi ve gerekli çalışmalara başladılar" dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara'da "Yargı Reformu Strateji ve İnsan Hakları Eylem Planı" toplantısında konuştu.

Bakan Tunç, İsrail-Filistin çatışmalarında ana amacı sivilleri korumak olan Cenevre Sözleşmesi'nin ihlal edildiğini belirtirken, Türkiye olarak, kalıcı istikrar ve barışın tesisi için çalışmayı sürdüreceklerini söyledi.

Tunç, Yargı Reformu Strateji Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planı'nın adalete güvenin artması, vatandaşların yargı hizmetlerinden en adil ve en etkin bir şekilde yararlanması, temel insan hak ve özgürlüklerinin kullanılabilmesi amacıyla yasama, yürütme ve yargı olarak devletin kurum ve kuruluşlarına görevler yüklediğini belirtti.

İnsan Hakları Eylem Planı'nın, Cumhurbaşkanı tarafından 2 Mart 2021 tarihinde açıklandığını hatırlatan Tunç, "Planın uygulama döneminde son derece önemli mesafeler aldık ve öngörülen faaliyetlerin çok önemli bir kısmını başarı ile hayata geçirdik. Bugüne kadar eylem planı kapsamında gerçekleştirilmesini öngördüğümüz 393 faaliyetten 260'ını uygulamaya koyduk. Bu bağlamda gerçekleşme oranı yüzde 66 olmuştur. Vatandaşlar tüm kamu hizmetlerinde olduğu gibi yargı hizmetlerinin de adil olmasının yanı sıra kaliteli ve hızlı olarak sunulmasını talep etmektedir" dedi.

Hukuk eğitimde değişiklikler

Bakan Tunç, hukuk eğitimine dair ise şunları söyledi:

"Hukuk eğitiminin kalitesini daha da artırmaya yönelik tedbirleri almamız gerekiyor. Önceki yargı reformu strateji belgesinde hedef olarak konulan hukuk mesleklerine giriş sınavını önemsiyoruz. 2024 yılından itibaren artık avukatlık stajına başlayabilmek için hukuk mesleklerine giriş sınavını geçmek gerekecek. Hakim savcı yardımcılığı sınavına girebilmek için hukuk mesleklerine giriş sınavını kazanmak gerekecek. Dolayısıyla bu ön elemenin doğru olduğunu, yıllarca tartışıldığını hepimiz biliyoruz. Ve bunun hayata geçmesi özellikle son yargı paketlerinden birinde hayata geçmesi tüm hukuk camiamızda, barolar birliğimizde de memnuniyetle karşılandı ve inşallah ilk uygulamasını gerçekleştireceğiz. Hukuk fakültelerinin kontenjanlarının 125 binden 100 bine düşürülmesi ve hukuk fakültelerine giriş puanlarının yükseltilmesi hukuk eğitimindeki kaliteyi artıracak."

Tunç, soruşturmaların eksiksiz yürütülmesi, yargılamaların yararlanıcılara güven verecek şekilde makul sürede yürütülmesi ve kararların yeterli gerekçelere dayalı olarak verilmesinin önem taşıdığını söyledi.

"Yeni anayasa değiştirilmez gündemimizdir"

Bakan Tunç, yeni anayasa konusunda da değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye Yüzyılı vizyonunun kuşkusuz en önemli başlığı, yeni bir sivil anayasanın hayata geçirilmesidir. Herkesin ve her kesimin kendini özgür hissettiği ve katkı verdiği demokratik bir ortamda yeni Anayasa yapmak, bizim değişmez ve değiştirilemez gündemimiz, vazgeçilmez hedefimizdir. Önümüzdeki dönemde Yargı Reformu Strateji Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planı ile temel hak ve hürriyetlerin daha da güçleneceği, yargı mensuplarının daha kaliteli hizmet sunacağı bir ortamı hazırlayacağız."

Yargıda rüşvet iddiaları: 3 müfettiş gerekli çalışmaya başladı

Program sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Tunç, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "yargıda rüşvet" iddialarının araştırılması istemi hakkındaki soruya şöyle yanıt verdi:

"İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcımızın ihbar dilekçesi, Hakimler ve Savcılar Kurulumuza ulaştığı andan itibaren gerekli inceleme ve soruşturma başlatıldı. Bu soruşturma kapsamında da Hakimler ve Savcılar Teftiş Kurulu 3 müfettiş gönderdi ve gerekli çalışmalara başladılar. Dolayısıyla bu ihbar dilekçesi üzerinden bütün yargıyı töhmet altında bırakacak ve yargı tarafsızlığına yönelik, yargı bağımsızlığına yönelik eleştirileri kabul etmek yargıyı yıpratıcı, adalete güveni sarsan açıklamalar yapmanın doğru olmadığını düşünüyoruz. Burada Hakimler ve Savcılar Kurulumuz buna benzer gelen ihbar dilekçelerini, gerek yargının içinden gelen gerek vatandaşların gelen dilekçeleri hep dikkate alır zaten. Dolayısıyla Hakimler ve Savcılar Kurulu Teftiş Kurulu zaten anayasal bir kurumumuz. Teftiş Kurulu Başkanlığı 3 müfettiş göndererek bu konuyu inceleyecek." (Kısa Dalga)

Gündem