Adalet Bakanı Bozdağ'dan 'idam' açıklaması: Çalışma başlattık

Adalet Bakanı Bozdağ'dan 'idam' açıklaması: Çalışma başlattık
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın orman yangını sonrası idam cezasını gündeme getirmesinin ardından Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Bu cezaların yeniden ele alınmasında fayda görüyoruz. Çalışmaya başladık" dedi. Bozdağ, Erdoğan'ın adaylığı önünde engel olmadığını da söyledi.

AKP İl Danışma Meclisi Toplantısı'na katılmak ve bazı temaslarda bulunmak üzere Ağrı'ya giden Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bozdağ, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın orman yangınları için "Caydırıcı bir ceza olmalı. Ben de diyorum ki ucu nere dayanıyor idama mı, idam olmalı..." sözlerinin kendisine sorulması üzerine şu açıklamayı yaptı:

'ALT SINIRI 10 YIL, ÜST SINIRI YOK'

"Şu anda Cumhurbaşkanımız dün yaptığı açıklama ile mevcut cezaların yeterli ve caydırıcı olmadığı konusunda kanaatini ortaya koydu. En ağır yaptırım olan idam yaptırımı dahil her yaptırımın bu konuda değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Şu anki mevzuatımıza göre kasten orman yakanlara verilen hapis cezasının alt sınırı 10 yıldan başlıyor, üst sınırı yok. Örgüt faaliyeti çerçevesinde orman yakanların suçu ise müebbet.

Bu cezaların yeniden ele alınmasında biz de Adalet Bakanlığı olarak fayda görüyoruz. Cumhurbaşkanlığımızın konuşması talimattır, bakanlık olarak çalışmaya başladık. Çalışmalarımız somutlaşınca Cumhurbaşkanımıza ve kamuoyuna açıklayacağız. TBMM eminim ki gerekli adımları atacaktır."

'ERDOĞAN'IN 2023'TE İKİNCİ ADAYLIĞI OLACAK'

Bozdağ, Erdoğan'ın 2023 seçimlerinde aday olmasının önünde bir engel olmadığı görüşünü yineledi:

"Tartışılan bir konuda Adalet Bakanı'nın hele anayasa ve hukukla ilgili bir konuysa konuşması kadar doğal bir şey olamaz. Sayın Cumhurbaşkanımızın '2023 seçimlerinde aday olamaz' tartışmasını Millet ittifakı, bileşenleri ve onlara destek verenler televizyonlarda, gazetelerde, değişik mekanlarda yapıyorlar. Siyasiler de yapıyor, herkes yapıyor. Onlar tartışıyor bu konuyu. Biz tartışmaya açmadık.

Onun için ben şunu da ifade edeyim. Sayın Cumhurbaşkanımızı 2023 seçimlerinde yenemeyeceğini anlayanlar umutlarını Cumhurbaşkanımızın anayasal ve yasal adaylığını engellemeye bağlamış durumdadırlar. Bu fevkalade onlar için üzüntü verici bir durumdur. Meydana çıkmaktan, adil bir yarışa katılmaktan, milletin hakemliğine başvurmaktan ve milletin verdiği karara rıza göstermekten bu kaçındıklarını gösteriyor.

Anayasa ne diyor, cumhurbaşkanı seçimi statüsü, değişikliği ilk seçimde yürürlüğe girer. İlk seçim ne zaman yapıldı? 24 Haziran 2028'de... 2017 Anayasa değişikliğine göre; Bu değişikliğe göre Cumhurbaşkanımız ilk defa 2018'in 24 Haziran'ında seçildi. 2 defa seçilemez kuralı burada işlemeye başlıyor. 2023'te yapılacak seçim Cumhurbaşkanımızın yürütme organı ve devletin başkanı olarak 2. seçimi olacaktır.

Anayasal ve yasal sorun çıkarmak isteyenler boş yere gayret ediyorlar. Haksızlığa yol açmak için ter dökmesinler, daha önce de böyle ter döktüler, boşuna yorulmalarını istemeyiz." (Kısa Dalga)

Gündem