Adalet Bakanı Tunç’tan ‘yeni anayasa’ açıklaması: Parlamentoda uzlaşmak mecburiyetindeyiz
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara'da yüksek yargı temsilcilerinin de katıldığı 10'uncu Yılında Arabuluculuk Programı'na katıldı.
Programa, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Danıştay Başkanı Zeki Yiğit, Danıştay Başsavcısı Nevzat Özgür, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, Avrupa Konseyi Ankara Program Ofisi Başkanı William Massolin de katıldı.
DHA'nın haberine göre, Bakan Tunç, buradaki konuşmasında, İsrail-Filistin arasında 39 gündür süren çatışmalara değindi.
Filistin'de 1 ayı aşkındır savaş suçu işlendiğini belirten Tunç, "Soykırım yapılıyor. Dünyanın bu insanlık suçunun işlenmemesi yönündeki etkisizliğini de görüyoruz" dedi.
Birleşmiş Milletler'i eleştiren Tunç, "Dünyanın gözü önünde gerçekleştirilen soykırımın tespitleri ortada. Hesap vermeliler" ifadelerini kullandı.
"Birbiriyle çelişen hükümler bazı sorunlar ortaya çıkardı"
Bakan Tunç'un gündeminde Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay kararını tanımaması üzerine başlayan kriz de vardı.
Tunç, şöyle konuştu:
"Anayasamızda gerçekleştirdiğimiz reformlar elbette ki darbeci ruhu ortadan kaldırmaya yetmedi. Anayasamızdan bugüne kadar 184 değişiklik gerçekleştirdik. 176 madde var, madde sayısından daha fazla değişiklik söz konusu. Gerek 2010- 2017, gerek Avrupa Birliği Uyum Süreci için önemli düzenlemeler ve değişiklikler gerçekleştirildi.
"Birbiriyle çelişen hükümler bugün bazı sorunların ortaya çıkmasına neden oldu. Dolayısıyla Türkiye'nin son tartışmaları da dikkate alındığında, yüksek mahkemelerimiz arasındaki görüş farklarının da ortaya çıktığını düşündüğümüzde, burada yeni bir anayasaya, demokratik, kuşatıcı, o maddeler arasındaki çelişkileri ortadan kaldıracak yeni bir anayasaya ihtiyacımız olduğu açık.
"Parlamentoda uzlaşmak mecburiyetindeyiz"
"Herkes yeni bir anayasaya ihtiyacımız olduğunu hep ifade ediyor. TBMM'de grubu bulunan partiler ve Meclis dışındaki partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının, baroların, üniversitelerin görüşleri alınarak parlamentoda bir uzlaşmayla yeni bir anayasayı yapmak mecburiyetindeyiz. Bu bizim milletimize olan borcumuz."
"Kira anlaşmazlığı davaları azaldı"
Kira davalarında arabulucuya başvuru sayısının 62 bin 348'i bulduğunu söyleyen Tunç, "Bu başvurulardan 17 bin 201'i anlaşma ile sonuçlandı. Anlaşamama sayısı ise 9 bin 661'dir. Bu da demek oluyor ki 34 bin vatandaşımızın uyuşmazlığının yargıya taşınmadan barışçıl yol ile çözümlenmesini sağlamış oluyoruz" dedi.
Tunç, arabuluculuk sisteminin devreye girmesinden sonra sulh hukuk mahkemelerine 1 ayda açılan dava sayısının ortalama 20 binlerden 3 bin 800'lere kadar düştüğünü söyledi.
"Aile arabuluculuğu"
Ortaklığın giderilmesi, kat mülkiyeti, komşuluk hukuku, tarımsal üretim sözleşmesi ve kira davalarında uygulanan arabuluculuk ile ilgili toplam 79 bin 114 başvuru yapıldığını ve başarı oranının yüzde 70 olduğunu ifade eden Tunç, aile arabuluculuğu sistemi üzerine de çalıştıklarını bildirdi.
Tunç, şöyle konuştu:
"Kadına yönelik şiddet konusunu içermeyen aile arabuluculuğu sistemi ile aile üyelerine kriz dönemlerinde destek vererek tarafların birbirleri iletişimde kalıp karşılıklı anlaşmalarına uygun düzenlemeler yapabilmelerine, çocuk-ebeveyn ilişkileri olmak üzere tarafların karşılıklı ilişkilerini sağlıklı bir şekilde kurabilmelerine ve sürdürebilmelerine imkan sağlayacak düzenlemeleri hayata geçirmeyi amaçlıyoruz. Aile arabuluculuğu ile ilgili karşılaştırmalı hukuku da inceliyoruz. Bu kapsamda uluslararası uygulamalarda aile arabuluculuğu, ayrılmakta olan çiftlere, çocuklara ve mali konular veya edinilen mülklere ilişkin düzenlemeler de dahil olmak üzere ayrılma ve boşanmadan kaynaklanabilecek hususlarda, tarafların barışçıl bir şekilde anlaşmaya varmalarına yardımcı olmak üzere hizmet verdiğini görüyoruz." (Kısa Dalga)
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.