Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: AYM’ye bireysel başvurunun kaldırılması söz konusu değil, zedelenmesini istemiyoruz

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç: AYM’ye bireysel başvurunun kaldırılması söz konusu değil, zedelenmesini istemiyoruz
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Bireysel başvuru hakkını biz getirdik. Dolayısıyla bireysel başvuru hakkından geriye dönmek diye bir şey söz konusu olamaz" dedi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Yargıtay’ın, Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay kararını tanımaması üzerine başlayan “Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru” konusunda açıklamalarda bulundu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin de hedef aldığı bireysel başvuruyu AKP'nin getirdiğini belirterek, kaldırılması ya da sınırlandırılmasının söz konusu olmadığını söyleyen Bakan Tunç, "Bireysel başvuru yolunun zedelenmesini istemiyoruz" dedi.

"Geriye dönmek söz konusu olamaz"

DHA'nın aktardığına göre, AKP Grup Toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Tunç, şöyle konuştu:

"Bu kısa süre içerisinde konuyu etraflıca anlatmak mümkün olmaz ama bireysel başvuru hakkını Anayasa değişikliği ile 2010’da biz getirdik. Dolayısıyla bireysel başvuru hakkından geriye dönmek diye bir şey söz konusu olamaz.

Anayasada güvence altına alınan temel hak ve hürriyetler ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden kaynaklanan temel hak ve hürriyetlerin kamu gücü tarafından ihlal edildiğinde vatandaşlarımızın Avrupa mahkemesine gitmeden önce kendi mahkemesinde hakkını arayabilmesi usulünü biz getirdik.

Bunu vatandaşlarımız için getirdik. Vatandaşlarımızın hak arama yolunu daha da kuvvetlendirmek, demokratik hukuk devleti ilkelerini daha da güçlendirmek için getirdik.

Birçok düzenleme yaptık Anayasa’da ama bireysel başvuru hakkı da bu düzenlemelerden bir tanesi. Dolayısıyla bireysel başvuru hakkının sınırlandırılması, kaldırılması söz konusu değil. Bireysel başvuru hakkında geriye dönüş de yok. Bu vatandaşlarımız için getirilen en doğal hak.

“Bireysel başvuru yolunun zedelenmesini istemiyoruz”

Özellikle konjonktürde bazı durumlar nedeniyle bireysel başvuru yolunun zedelenmesini de istemiyoruz. Burada son dönemde verilen kararlarla ortaya çıkan yetki tartışmasının da nereden kaynaklandığı aslında, gerek Anayasamızın bireysel başvuruyu düzenleyen 148. maddesi gerekse bireysel başvuruyla ilgili 6216 sayılı Anayasa Mahkemesi’nin kuruluş ve yargılama usullerine ilişkin kanunun bireysel başvuruyla ilgili maddelerini okuduklarında hukukçularımız, vatandaşlarımız, siz gazeteciler de oradaki çelişkileri yakalamanız mümkün.

Orada farklı yorumlanabilecek cümleler var. Bu cümleler sorunlara yol açıyor. Anayasamızın 148. Maddesinin 3, 4 ve 5. fıkralarında bireysel başvuru yolu düzenlendi. Anayasa’da bireysel başvuru ile ilgili çok az cümle var. Kanun yolu incelemesinde gözetilmesi gereken hususlar da bireysel başvuru yoluyla inceleme yapılamayacağı yönünde bir hüküm var. Dolayısıyla bu hüküm Yargıtay tarafından farklı yorumlanabiliyor. Yargıtay diyor ki ‘adliye mahkemelerinde verilen kararların son inceleme merci benim.’

Dolaysıya kesin hükmün kaldırılması usulü Ceza Muhakemesi Kanunu 311. Maddesinde düzenlenmiş. Biz bir değişiklik daha yapmıştık, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinden kaynaklanan durumlarda yargılamanın yenilenmesi yoluna gidilebileceğine yönelik Ceza Muhakemesi Kanunu’na hüküm konulmuştu. Ama Anayasa Mahkemesi ihlal kararlarıyla ilgili Ceza Muhakemesi Kanunu’nda bir hüküm söz konusu değil." (Kısa Dalga)

Gündem