Adalet Bakanlığı'ndan Mansur Yavaş'ın yargılanması için başvuru

Adalet Bakanlığı'ndan Mansur Yavaş'ın yargılanması için başvuru
Adalet Bakanlığı, TOGO Kuleleri sürecinde hem Sinan Aygün'ün hem de Melih Gökçek'in avukatı olan Mehmet Ali Alan'ın ABB Başkanı Mansur Yavaş'a açtığı hakaret davasında verilen kararın kanun yararına bozma isteminde bulundu.

Adalet Bakanlığı, Sinan Aygün ve Melih Gökçek'in avukatı AKP'li Mehmet Ali Alan'ın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın şikayeti hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilmesinden 3 yıl sonra başvuru yaptı.

Kanun yararına bozma isteyen Bakanlık, "Yavaş’ın sözlerinin AKP Kırşehir Milletvekili aday adayı olan Alan’ı küçümseyici ve incitici olduğunu" iddia etti.

Yavaş, TOGO Kuleleri sürecinde mücadele etmişti

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, iş insanı Sinan Aygün’e ait TOGO Kuleleri'nin yıkımı için girdiği mücadelede, karşı tarafa çalıştığını iddia ettiği belediyenin eski avukatı Mehmet Ali Alan tarafından şikâyet edildi.

Sözcü yazarı İsmail Saymaz’ın aktardığına göre, kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi ancak Bakırköy 2. Sulh Ceza Hakimliği itirazı reddetti. Üç yıl sonra, Yavaş’ın adaylığını açıklamasının ardından Adalet Bakanlığı, kanun yararına bozma istedi.

Saymaz'ın bugün yayımlanan yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

"Mansur Yavaş, işadamı Sinan Aygün’e ait TOGO Kuleleri’nin yıkımı için seçildiği günden beri mücadele veriyor.

Yavaş, 2019’da SÖZCÜ’ye bir söyleşi vererek, Melih Gökçek döneminden itibaren ABB’nin avukatı olan Mehmet Ali Alan’ın Sinan Aygün’e de hizmet verdiğini açıklamıştı.

Kaçak inşa edildiği ileri sürülen TOGO’ya ait planın iptaline ilişkin yürütme durdurulduğu halde Alan’ın belediyeyi bilgilendirmediğini anlatmıştı. İnşaatın hukuka aykırı sekilde sürmesine yol açtığı için Alan hakkında yargıya başvurduğunu söylemişti.

Alan şikayetçi oldu.

Kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. Bakırköy 2. Sulh Ceza Hakimliği itirazı reddetti.

Üç yıl geçti.

Yavaş’ın adaylığını açıklamasının ardından Adalet Bakanlığı, kanun yararına bozma istedi. Yavaş’ın sözlerinin AK Parti Kırşehir Milletvekili aday adayı olan Alan’ı küçümseyici ve incitici olduğu iddia edildi.

TOGO’da geçen haftalarda Aygün ve Akşener’in katıldığı bir görüşme olmuştu."

Ne olmuştu?

ABB Başkanı Mansur Yavaş, Sözcü Gazetesi yazarı Saygı Öztürk ile 27 Aralık 2019 tarihinde gerçekleştirdiği röportajda, hem TOGO Kulelerinin hem de Gökçek döneminden itibaren Belediyenin avukatı olan Mehmet Ali Alan’ın iki kurum arasında çok net menfaat çatışması bulunmasına rağmen görevini sürdürdüğünü ifade etti.

Yavaş, Alan hakkında gerekli makamlara başvurmuştu

Yavaş, Ankara Bölge İdare Mahkemesi tarafından verilen 2.1 emsalli TOGO Kuleleri planının iptalinin yürütmesini durdurma kararının Mehmet Ali Alan tarafından aylarca Belediyeye bildirilmediğini ve bu süreçte inşaatın hukuka aykırı olarak devam ettiğini söyleyerek örtülü destek verildiği düşüncesiyle Mehmet Ali Alan hakkında gerekli makamlara başvuru yapıldığını vurguladı.

Alan, Yavaş'tan şikayetçi olmuştu

Mehmet Ali Alan, tarafından Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığına röportaj hakkında kendisine hakaret edildiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Savcılık, 20 Ekim 2020 tarihinde “açıklanış şekliyle konusu arasında düşünsel bir bağ bulunduğu ve nesnel bir açıklama ile desteklendiği" gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Karara Mehmet Ali Alan tarafından itiraz edildi ancak Bakırköy 2. Sulh Ceza Hakimliği de itirazı reddederek savcılığın kararını hukuka uygun buldu ve kesinleştirdi. (Kısa Dalga)

Gündem