Adalet Bakanlığı'ndan savcılara deprem bölgelerinde hırsızlık genelgesi: Tereddüt etmeyin

Adalet Bakanlığı'ndan savcılara deprem bölgelerinde hırsızlık genelgesi:  Tereddüt etmeyin
Adalet Bakanlığı’ndan deprem bölgesindeki Cumhuriyet başsavcılıklarına gönderilen genelgede işlenen hırsızlık suçlarında "koruma tedbirlerinin" tereddütsüz uygulanması istendi. Koruma tedbirleri hukukta yakalama, gözaltına alma, tutuklama, adli kontrol gibi tedbirleri içeriyor.

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü Ali Öztürkmen imzasıyla başsavcılıklara gönderilen genelgede deprem bölgesinde işlenen hırsızlık suçlarına ilişkin yürütülen soruşturmalarda etkin tedbirlerin alınması istendi.

Genelgede şöyle denildi:

“Deprem felaketi neticesinde ortaya çıkan korku ve kargaşadan yararlanarak enkaz ve binalarda değerli eşya, yardım malzemelerine yönelik hırsızlık eylemi yapan kişiler hakkında derhal soruşturmaya yönelik tedbirlerin alınması önem arz etmektedir.

Deprem bölgesinde bulunan adliyelerdeki fiziki yapının ve Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'nin (UYAP) zarar görmesi nedeniyle soruşturmaların gecikmeksizin fiziki ortamda yapılması istenen genelgede "bir suçun işlendiğinin öğrenilmesinden itibaren Cumhuriyet savcısının doğrudan doğruya veya emrindeki adli kolluk görevlileri aracılığıyla suçla ilgili olarak soruşturma yürütmesi gerekmektedir.

Bu itibarla,

"1- Deprem nedeniyle adliyelerin ve UYAP sisteminin zarar görmesinin 5271 Sayılı Kanunun 160 ve devamı maddeleri uyarınca derhal soruşturma işlemlerine başlanmasına engel oluşturmayacağının bilinmesi,

2- Söz konusu suçları işleyen kişilere yönelik koruma tedbirlerinin tereddütsüz bir şekilde uygulanması,

3- UYAP'ın kullanılamadığı durumlarda soruşturma işlemlerinin fiziki evrak üzerinden yerine getirileceğinin bilinmesi,

4- UYAP dışı fiziki olarak oluşturulan belge veya kararların engelin ortadan kalkmasından sonra derhal UYAP sistemine aktarılması (gerekmektedir). " (Kısa Dalga)

Gündem