Adana'da çöplüğe karşı yurttaşların kurduğu platformun etkinliğini anons eden imama soruşturma

Adana'da çöplüğe karşı yurttaşların kurduğu platformun etkinliğini anons eden imama soruşturma
Adana'daki Sofulu Çöplüğü'nün kokusundan rahatsız olan ve çocuklarının hasta olduğunu söyleyen bölge halkının kurduğu çöplüğe karşı platformun etkinliğini anons eden imama soruşturma açıldı.

Adana'nın Sarıçam ilçesindeki Sofulu Çöplüğü'ne karşı bölge halkının mücadelesi uzun yıllardır sürüyor. Çöp kokusundan duramadıklarını, çocuklarının hasta olduğunu belirten yurttaşlar, Adana Çöplük Değildir Platformu'nu kurarak çöplüğe karşı mücadelesini büyüttü.

Artı Gerçek'te yer alan habere göre çöplükten en çok zarar gören Çınarlı Mahallesi'nin imamı E.E., çöplüğün kaldırılması için yapılacak etkinliği camiden anons edince hakkında soruşturma başlatıldı.

Adana Valiliği'nin 3 günlük eylem yasağı gerekçe gösterildi

9 Temmuz'da yapılacak basın açıklaması için platformun ricasıyla Çınarlı Mahallesi imamı E.E. de camiden duyuruyu yaptı. Ancak bunun üzerine Adana Valiliği’nin üç günlük eylem yasağını gerekçe gösterilerek imam hakkında soruşturma açıldı.

1990 yılından beri çöplük olarak kullanılıyor

Adana Çöplük Değildir Platformu dün Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Sosyal Tesisleri’nde açıklama yaptı. Avukat Yusuf Özer, yıllardır çöplüğün kaldırılması için mücadele ettiklerini ancak sadece çöplüğün isminin atı atık bertaraf tesisi olarak değiştirildiğini söyledi ve şöyle konuştu:

"Bu alan 1990 yılından bu yana çöplük olarak kullanılmaktadır. 90-2000 yılları arasında vahşi depolama sistemiyle açıkta çöp dağları şeklinde kullanılmış ve şehrin genişlemesiyle birlikte o zamanki adıyla Sofulu Çöplüğü olarak 2002 yılına kadar kullanılmıştır. 1998-2008 yılları arasında Çevre Bakanlığının Mersin-Adana Bölgesel Katı Atık Yönetim Projesi çerçevesinde Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı ile düzenli depolama yoluna gidilmiştir Bu proje 2008 yılında sona ermeden hemen önce Adana Büyükşehir Belediyesi ile ITC firması arasında Katı Atı Atık Bertaraf tesisi kurup işletmek üzere anlaşma yapılmıştır."

'Çöplük insan ve çevreyi yavaş yavaş bitiriyor'

Çöplüğün kaldırılması için bugüne kadar birçok dernek, kişi ve oluşumun çeşitli girişimlerde bulunduğunu, 2013'te Sarıçam Belediye Meclisi kararıyla çöplüğün kaldırılmasına karar verildiğini anımsatan Özer, bu kararın uygulanmadığını belirtti. Çöplüğün insan sağlığına ve çevreye zararlarına da dikkat çeken Özer şunları ekledi:

"Çöplük insan ve çevreyi yavaş yavaş bitiriyor. Hastalık yaparak, kanser yaparak zamana yayarak bitiriyor. Bunu da maalesef yöneticilerimiz dikkate almıyor. Diğer bir sebep ise çöplüğe karşı gösterilen tepkiler kitlesel değil. Geniş katılımlı ve sistemli bir halk tepkisi oluşmadığından çöplükle yaşamaya alıştırılıyoruz. Adana bunu hak etmiyor, Sarıçam bunu hak etmiyor."

'Devletimiz, değerli imamımızın bu vicdanlı davranışı maalesef cezalandırdı'

Çöpten en fazla etkilenen yerlerden olan Çınarlı Mahallesi'nde imamı E.E'den 9 Temmuz'da yapılacak etkinliği duyurmak için anons yapmasını rica ettiklerini ancak imam hakkında soruşturma başlatıldığını vurgulayan Özer, şunları söyledi:

“Devletimiz, değerli imamımızın bu vicdanlı davranışı maalesef cezalandırdı ve imam hakkında soruşturma açıldı. Biz bu anonsu sosyal medya hesaplarımızda paylaşırken fonda vatandaşların konuşmasına dikkat çekmek istemiştik. Arka planda vatandaşın birisi soruyor: 'Dayı sence bu çöplü kaldırabilirler mi?'. Dayı cevap veriyor: 'Devlet istesin saniyesinde kaldırırlar'. Vatandaşımız kesinlikle haklı. Devlet istesin saniyesinde kalkar."

Muhtar Kurt: 'Seçtiğimiz 15 milletvekili sesimizi duyursun. Bizler çöplüğün kaldırılmasını istiyoruz'

Gültepe Mahalle Muhtarı Canan Kurt, çöplükten nedeniyle mahallede bulunan çocukların hep hasta olduğunu belirterek, “15 ilçenin çöpleri mahallemize geliyor. Araçlardan akan sulardan rahatsızız. Haftada bir kez bile olsa yollarımız yıkanmıyor. Çocuklarımız hep hasta. Çöplükten rahatsızız. Seçtiğimiz 15 milletvekili sesimizi duyursun. Bizler çöplüğün kaldırılmasını istiyoruz” dedi.

'Bu kanayan yara sadece Sarıçam’ı değil Adana’yı etkiliyor'

Yıldırım Beyazıt Mahalle Muhtarı Cengiz Tutar ise “Bu kanayan yara sadece Sarıçam’ı değil Adana’yı etkiliyor. Gazipaşa Bulvarı'nı, Seyhan ve Çukurova’yı da tehdit ediyor. Çöp taşıyan araçların mahallelerimize çok büyük zararları var. Yaklaşık 15 ilçenin 3-5 bin aracı bu tesisi kullanıyor. Kozan Yolu üzerinde olan tüm mahalleler araçların yollara döktüğü çöp suları ve yaydıkları koku nedeniyle şikayetçi" diye konuştu. (Kısa Dalga)

Gündem