Gürcistan'da 'Yabancı ajan' yasasına veto

Gürcistan'da 'Yabancı ajan' yasasına veto
Gürcistan Cumhurbaşkanı Zurabişvili, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan kuruluşların 'yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten organizasyon' olarak kaydolmalarını öngören 'Yabancı Etkinin Şeffaflığı' yasasını veto etti.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, parlamentoda onaylanan 'Yabancı Etkinin Şeffaflığı' yasasını veto etti.

Gürcistan'da Gürcü Hayali Partisi'nin sunduğu ve kamuoyunda 'yabancı ajan' yasası olarak bilinen 'yabancı etkinin şeffaflığı' konulu yasa tasarısına parlamentoda ilk onay 17 Nisan'da, ikinci onay 1 Mayıs'ta verilmişti. Genel Kurul'da 14 Mayıs'ta yapılan üçüncü ve nihai oylamada tasarı, 30 "hayır"a karşılık 84 "evet" oyuyla kabul edilmişti.

Yasa, yeniden parlamentoda görüşülecek

Cumhurbaşkanı Zurabişvili, 12 Mayıs'ta yaptığı açıklamada da tasarıya karşı olduğunu ve yasalaşması durumunda veto edeceğini açıklamıştı. Cumhurbaşkanı'nın tartışmalı yasa tasarısını veto etmesiyle birlikte tasarı şimdi yeniden parlamentoda görüşülecek.

Ülkede geçen yıl da geniş çaplı eylemlere sebep olan, rafa kaldırıldıktan sonra bu yıl yeniden gündeme getirilen düzenleme, fonlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan Gürcistan'da kurulan kuruluşların 'yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten organizasyon' olarak kaydolmalarını veya para cezalarıyla karşı karşıya kalmalarını öngörüyor.

Tasarıya göre, 'yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten organizasyon' olarak kabul edilen STK ve medya gibi kurum ve kuruluşlarının, kamu siciline aynı isimle kayıtlı olması gerekiyor.

Tasarı, yasalaşma sürecinde hem parlamentoda hem de ülke genelinde protestolara yol açtı. Muhalifler, yasayı 'Rus yasası' olarak nitelendiriyor.

Gündem