Adliye binasının, eski MİT yerleşkesine yapılmasına durdurma

Adliye binasının, eski MİT yerleşkesine yapılmasına durdurma
İdare Mahkemesi, MİT’in boşalttığı alana Adliye binası yapılması kararının yürütmesini durdurdu.

Ankara 4. İdare Mahkemesi, bir süre öncesine kadar Milli İstihbarat Teşkilatı’nın yerleşkesinin bulunduğu arsaya Ankara Adliye Binası yapılması kararının yürütmesini durdurdu.

Milli İstihbarat Teşkilatı Ankara’nın Yenimahalle ilçesi Demetevler semtinde bulunan yerleşkesinden, Bağlıca’da bulunan ve ‘kale’ olarak tabir edilen yeni yerleşkesine taşınmıştı. Bu taşınma işleminin ardından Yenimahalle’deki arsa ve tesisler boş kalmıştı. Cumhurbaşkanlığı ile Adalet Bakanlığı arasında yapılan protokolle bu alan Adalet Bakanlığı’na devredilmişti.

Adalet Bakanlığı da tüm adliye binalarını bu alan üzerine yapılacak yeni adliye binasında toplamak üzere harekete geçmiş, bu yönde imar planı değişiklikleri de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılmıştı.

Adliye gibi trafiği yoğun olan bir resmi kurumun binasının Demetevler gibi yoğun yerleşim alanı bulunan yere yapılacak olması tartışmaları da beraberinde getirdi.

Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ankara Şubesi, o bölgeye adliye binası yapılmasının trafik ve yerleşim alanı sorunlarını beraberinde getireceği iddiasıyla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın imar planı değişikliği kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması için dava açmıştı.

"Telafisi güç zararlar doğurur"

Davaya Bakan Ankara 4. İdare Mahkemesi, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin gerekçelerini yerinde bularak Adliye binası yapılması projesinin yürütmesini durdurdu. Mahkeme’nin kararında şöyle denildi:

“Hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.”

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bu karara karşı Ankara Bölge İdare Mahkemesi nezdinde itiraz hakkı bulunuyor.

Kararı, sosyal medya hesabından duyuran Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Yargıdan güzel haber. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak açtığımız davada MİT yerleşkesi alanına inşa edilecek Adliye Sarayı imar planının yürütmesi durduruldu. Başkentte sağlıklı yerleşme için görev başındayız” ifadelerini kullandı.

Gündem