Af Örgütü'nden Soylu'ya: "İşkence, kötü muamele ve zorla kaybetme iddialarımız var"

Af Örgütü'nden Soylu'ya: "İşkence, kötü muamele ve zorla kaybetme iddialarımız var"
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "Türkiye'de işkenceyle ilgili tespit yoktur. Af Örgütü, 4.5 senedir işkenceyle ilgili önümüze bir şey koymadı" sözlerine Uluslararası Af Örgütü'nden yalanlama geldi.

Türkiye'de işkenceyle ilgili tespit olmadığını öne süren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yanıt veren Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Kampanyalar ve İletişim Direktörü Tarık Beyhan, "Sayın Soylu'nun iddiasının aksine işkence, kötü muamele ve zorla kaybetme iddialarımız var" dedi. Soylu'nun, Uluslararası Af Örgütü'nün Türkiye'deki her yeri ziyaret ettiği yönündeki açıklamasını da yalanlayan Beyhan, "Bırakın tesisleri gezmeyi, sorularımıza zamanında cevap alabildiğimizi söyleyemem" yanıtını verdi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, suç örgütü lideri Sedat Peker'in hakkındaki açıklamaları değerlendirdiği Habertürk yayınında, "Türkiye'de işkenceyle ilgili tespit yoktur" iddiasında bulundu. Soylu,, "Burada biz bu Af Örgütü'yle ilgili her seferinde karşı karşıya geliriz, onlar Türkiye'ye gideceği yeri söylerler, göndeririz, her yeri ziyaret ederler. 4,5 yıldır işkenceyle ilgili en ufak bir şey önümüze koymadılar" dedi.

Kötü muamelelerin uyuşturucu örgütlerine karşı olduğunu dile getiren Soylu, "Ben 'bacaklarını kırın' dedim ya, benden kaynaklanıyor" diye konuştu.

"İŞKENCE İDDİALARIMIZ VAR"



Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Kampanyalar ve İletişim Direktörü Tarık Beyhan, Twitter hesabından, Soylu'nun bu iddialarına yanıt verdi.

Beyhan, şöyle yazdı:

"Sayın Soylu'nun iddiasının aksine işkence, kötü muamele ve zorla kaybetme iddialarımız var. Burada paylaşıyorum. Uluslararası Af Örgütü olarak uzun yıllardır bırakın tesisleri gezmeyi, sorularımıza zamanında cevap alabildiğimizi söyleyemem. Şu konuda ise sayın bakanın hakkını vereyim, açıklayıcı olmasa ve geç de olsa çoğu sorumuza cevap verildi. Ayrıca zorla kaybedilen 4 kişi aylar sonra Emniyet Müdürlüklerinde ortaya çıktı. Bunu da söyledik. Ne söylememiz gerek daha?"

Uluslararası Af Örgütü'nün Twitter hesabından Türkiye'de son yıllardaki işkence ve kötü muamele iddialarına dair acil eylem, rapor ve çağrıları paylaşarak cevap verdi. Paylaşımlarda şu ifadeler yer aldı:

•Osman Şiban ve Servet Turgut’un 11 Eylül 2020’de Van’ın Çatak ilçesinde jandarma güçleri tarafından gözaltına alındıktan sonra işkence veya diğer kötü muameleye maruz kaldıklarına ilişkin güvenilir iddialarla ilgili Türkiye yetkililerine mektup gönderdik.

•Boğaziçi Üniversitesi’ndeki protestolara katıldıkları gerekçesiyle 5.01.2021’den itibaren yapılan ev baskınlarıyla en az 30 kişi gözaltına alındı. Gözaltında bazı öğrencilerin işkence ve diğer kötü muameleye maruz bırakıldıklarına dair iddialar bulunuyor

•Mehmet Sıddık Meşe, iddialara göre 1 Aralık günü, Diyarbakır Cezaevi’nde ağır şekilde fiziksel şiddete uğradı.

•Şubat 2019’dan itibaren kendilerinden haber alınamayan ve silahlı kişiler tarafından kaçırıldığı iddia edilen Gökhan Türkmen ve Mustafa Yılmaz için acil eylem çağrısında bulundu.

•8 Haziran 2018 günü barışçıl bir gösteri düzenleyen öğrenci ve mezunlara kolluk kuvveti uygulanan aşırı güç kullanımı, işkence ve diğer kötü muamele iddialarına yönelik Türkiye yetkililerine derhal soruşturma başlatması çağrısında bulunduk.

•Türkiye'nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi'nin İşkenceyi Önleme Komitesi 2017 ve 2019 yıllarında Türkiye'ye yaptığı ziyaretlere ve incelemelere ait raporları yayınladı. Komite, kötü muamele ve işkence şikayetlerinin devam ettiğini raporladı.



Gündem