AFAD: Anadolu'daki son 2000 yılın en büyük depremi, 7 metrelik yer değiştirmeler var

AFAD: Anadolu'daki son 2000 yılın en büyük depremi, 7 metrelik yer değiştirmeler var
AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar: Bu deprem anadolu coğrafyasının son 2 bin yılda yaşadığı en büyük deprem.

Türkiye'yi yasa boğan 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş merkezli, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara neden olan depremlerin ardından AFAD yeni açıklamalarda bulundu.

AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar 'Bu deprem anadolu coğrafyasının son 2 bin yılda yaşadığı en büyük deprem. Bu 2 depremin toplam etki süresi 2 dakikalık bir süreye yayılıyor. Derinliği ortalama 8.5 ile 10 kilometre. Yer kabuğunda sahadan gelen bilgilere göre 7 metreye kadar yer değiştirmeler var' açıklamasında bulundu.

Tatar ''Olağanüstü bir durumla karşı karşıyayız. Şu ana kadar toplam 3 bin 858 artçı deprem oldu.'' dedi.

Tatar şunları kaydetti:

''Bu depremler birçok Avrupa ülkesinin yüz ölçümünden daha büyük. Artçı sarsıntılar devam ediyor. Vatandaşlarımızın riskli binalardan uzak durması gerekiyor. Çok yoğun kar yağışının olduğu bölgelerde çığ tehlikesi olabilir. Kimi yerlerde heyelan ve kaya düşmesi olayları da olabilir.

4 ile 5 büyüklüğü arası artçı sarsıntı sayısı 394. 5 ile 6 arası ise 38. depremler 110 bin kilometrekarelik alanda etkili oldu.'' (DHA)

Gündem