Afet bölgesinde asker kurtarma ekipleri hâlâ yok: ‘Milletvekilleri ve halk enkazdan insan çıkarmaya çalışıyor’

Afet bölgesinde asker kurtarma ekipleri hâlâ yok: ‘Milletvekilleri ve halk enkazdan insan çıkarmaya çalışıyor’
Deprem bölgesinde bulunan milletvekilleri, asker arama ve kurtarma ekiplerinin gelmemesine tepkili. CHP'li Yıldırım Kaya, “Şimdi onlarca, yüzlerce helikopter devreye sokulabilir, artık hava şartı da uygun” derken HDP’li Hatimoğulları "Ne polis var ne asker burada. Hatay devlet tarafından terk edilmiş bir şehir şu an adeta" ifadesini kullandı. İYİ Partili Poyraz ise ‘Kimse yok burada ne asker ne kurtarma ekibi. Şu an hepimiz enkaz başındayız vatandaşa yardım ediyoruz” dedi.

Türkiye dün iki büyük depremle sarsıldı. İlk deprem saat 04.17’de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7 büyüklüğünde meydana geldi. Saat 13.24’te ise Elbistan ilçesi merkezli 7.6 büyüklüğünde deprem oldu. İki deprem sonucunda 3 bin 549 insan hayatını kaybederken, 22 bin 168 kişi de yaralandı.

İki büyük depremin yaşandığı bölgede yurttaşlar yardımların hala ulaşmadığını, arama kurtarma ekiplerinin gelmediğini ifade ediyor.

Bölgede olan milletvekilleri de asker arama kurtarma ekiplerinin gelmemesine tepkili.

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, “Şimdi onlarca yüzlerce helikopter devreye sokulabilir, artık hava şartı da uygun” derken HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları "Ne polis var ne asker burada. Hatay devlet tarafından terk edilmiş bir şehir şu an adeta" diye konuştu.

İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz ise "Kimse yok burada ne asker ne kurtarma ekibi. Şu an hepimiz enkaz başındayız vatandaşa yardım ediyoruz” ifadesini kullandı.

'Kurtarma ekibi de, asker de, AFAD da yok...'

CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık ve CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir'le dünden beri Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde olduğunu bildiren Kaya, bugün Afşin’e geldiklerini söyledi.

Her iki ilçede de ciddi yıkımların olduğunu dile getiren Kaya, “Kurtarma ekipleri yok, asker yok, AFAD yok. İnsanlar göçük altında kalanları amatörce kendi imkanlarıyla kurtarmaya çalışıyor” dedi.

Göksu’da, Pazarcık’ta, Nurhak’ta; kısacası Kahramanmaraş’ın her yerinde hala göçük altında olan insanların olduğunu söyleyen Kaya, “Askerin bölgedeki kurtarma çalışmalarında olmaması gerçekten ciddi bir problem. Saatlerdir buradayız, sadece asker değil sivil kurtarma ekipleri de yok. Milletvekilleri göçük altından insan çıkarmaya çalışıyor” diye konuştu.

32 saat sonra ancak çadırlar kurulmaya başlandı

Asker arama kurtarma ekiplerinin şu ana kadar bölgeye ulaşmadığı bilgisini veren Kaya, “Hangi ekip olursa olsun yeter ki kurtarma ekibi olsun. Ancak bize söylenen yolların kapalı olduğu gerekçesiyle ne kurtarma ekipleri ne de gıda yardımları bölgeye gelmediği. Elbistan’da ve Afşin’de saat 12.00 civarında çadırlar kurulmaya başlandı. Yani depremden 32 saat sonra” dedi ve şöyle devam etti:

“Türkiye’de ilk defa böyle bir şey yaşanıyor. Yetişmek çok zor anlıyoruz ama 30 saati aşkın süre geçmesine rağmen hala yardım ulaşmayan yerlerin olmamasının bir izahı olamaz. Biran önce ulaşım sorununun çözülmesi gerekiyor. Uluslararası yardım kuruluşlarından Adana Havalimanı’na gelen 1.500 kişi olduğu söyleniyor ama o ekiplerin araçları ve malzemeleriyle afet bölgesine ulaşmasında zorluk yaşanıyor. Yollar yeni yeni açılmaya başladığı için gelişler sağlanıyor.”

yildirim-kaya.jpg
Yıldırım Kaya

'Şimdi onlarca, yüzlerce helikopter devreye sokulabilir'

“Kurtarma ekipleri ne yazık ki bugün sabah 11’e kadar intikal edemediler. Yavaş yavaş gelmeye başlıyorlar ancak bu yeterli değil çünkü göçük altında kalan insan sayısı çok fazla. Hiçbir yerde asker yok. Neden bu vatandaşın derdine derman olamıyoruz? Helikopterler sabah 07.00’ye kadar hava koşulları nedeniyle inemezdi ancak şimdi onlarca yüzlerce helikopter devreye sokulabilir çünkü artık hava şartı da uygun. Havadan ya da karadan kurtarma ekiplerinin ardından da gıdanın bölgeye ulaştırılması gerekli. İnsanlar göçük altından çıksa da gıdasızlıktan ölebilir, artık bu noktaya geldik.”

'Şu an hepimiz enkaz başındayız, vatandaşa yardım ediyoruz'

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde arama kurtarma çalışmalarına yardımcı olan İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz ise “Kimse yok burada ne asker ne kurtarma ekibi. Vatandaş kendi tırnaklarıyla enkazdan yakınlarını çıkartıyor. Şu an hepimiz enkaz başındayız, vatandaşa yardım ediyoruz” bilgisini verdi.

ugur-poyraz.jpg
Uğur Poyraz

'Artık halk da tepki göstermeye başladı'

Hatay’da Armutlu’da bulunan HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları ise devletin neredeyse hiçbir kurumunun sahaya inmediğini ifade ederek, “Artık halk da tepki göstermeye başladı. Ben dünden beri buradayım trafiği yönlendirecek tek bir polis dahi yok. Yollar çatlamış. Vatandaş kendi olanaklarıyla çatlak yerlere mandalina sandıkları koymuş kazaya sebebiyete nende olmasın diye” diye konuştu.

tulay.jpg
Tülay Hatimoğulları

'Burası can pazarı'

Hatimoğulları şunları söyledi: “Hatay’da şu ana kadar kendi gözlerimle çok net gördüm ki buradaki her yurttaş mağdur. Ne polis var ne asker burada. Hatay devlet tarafından terk edilmiş bir şehir şu an adeta. Dün gece az da olsa gönderilen ekip ise ekipmansız yollanmış. Bizden kürek istediler kurtarma çalışmaları için. Öte yandan tek bir Kızılay çadırı dahi kurulmadı kente. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden gelen destekle ancak yemek çadırları kurulabildi. Bu utanç duyulacak bir konu. Burası can pazarı.(Kısa Dalga)

Özel Haber