Afgan sivilleri öldürdüğü kanıtlanan Avustralyalı eski askere ceza verilmedi

Afgan sivilleri öldürdüğü kanıtlanan Avustralyalı eski askere ceza verilmedi
Kendisi hakkında Afganistan'da silahsız sivilleri öldürmek ve öldürme emri vererek savaş suçu işlemekle suçlayan gazetelere "hakaret davası" açan Avustralyalı eski asker, davayı kaybetti.

Avustralya'nın en yüksek seviyedeki askeri ödülü Kahramanlık Nişanı (Victoria Cross) sahibi Ben Roberts-Smith, kendisini Afganistan'da savaş suçu işlemekle itham eden üç gazeteye karşı açtığı hakaret ve iftira davasını kaybetti.

Euronews’te yer alan habere göre, Avustralyalı yargıç, eski askerin Afgan sivilleri öldürdüğüne hükmetti.

Gazi unvanı sahibi eski havacı asker Ben Roberts-Smith, Afganistan'da ISAF (Uluslararası Güvenlik Destek Gücü) bünyesinde görev yaparken silahsız kişileri öldürdüğünün gazetelerde haber olmasının ardından hakaret davası açmıştı.

Ben Roberts-Smith, şikayetinde, Sydney Morning Herald, The Age ve Canberra Times gazetelerinde yayımlanan haberlerin “itibarını zedelediğini, kendisini askeri angajmanın ahlaki ve yasal kurallarını çiğneyen ve ülkesini ve Avustralya ordusunu küçük düşüren bir kişi olarak gösterdiğini” iddia etmişti.

Sivil mahkemede görülen dava, Avustralyalı askerlerin savaş suçu işlediğine dair suçlamaların bir mahkeme tarafından ilk kez değerlendirildiği dava oldu.

Yargıç Anthony Besanko, tamamı eski asker tarafından reddedilen altı cinayet iddiasından dördünün büyük ölçüde doğru olduğuna hükmetti.

Ayrıca Yargıç Besanko, gazetelerin, askerin ilişkisi olduğu bir kadına saldırdığı ya da saha raporlarında tahrifat yapmaması halinde kıdemsiz bir meslektaşını ihbar etmekle tehdit ettiği yönündeki diğer haberleri kanıtlayamadığına karar verdi. Diğer ek zorbalık iddialarının ise doğru olduğu tespit edildi.

Ancak 2013'te ordudan ayrılan 44 yaşındaki Roberts-Smith, söz konusu iddiaların hiçbiri nedeniyle suçlanmadı. (Kısa Dalga)

Dünya