Afganistan’da başı açık cansız manken yasaklandı

Afganistan’da başı açık cansız manken yasaklandı
Taliban yönetimi, mağazalardaki cansız kadın mankenlerin başlarının kesilmesi kararından geri adım attı, ancak başı açık mankenleri yasakladı.

Afganistan'da iktidarı ele geçirdikten sonra kadınları sosyal hayattan uzaklaştırmaya dönük politikalarını uygulamaya başlayan Taliban hükümeti, şimdi de mağazalardaki cansız kadın mankenlere göz dikti. Daha önce cansız mankenlerin 'başlarının kesilmesini' isteyen hükümet, mağaza sahiplerinin bastırmasıyla geri adım atarak, 'başlarının örtülmesi koşuluyla' kadın mankenlerin mağaza vitrinlerinde kullanılmasına izin verdi.

Artı Gerçek’te yer alan habere göre, mağaza sahipleri Taliban'a itaat etmekle müşteri çekmeye çalışmak arasında denge kurmak zorunda kaldı. Buldukları çözümlerin çeşitliliği, Kabil'in kuzey kesiminde giyim mağazalarının sıralandığı orta sınıf bir ticaret caddesi olan Lycée Maryam Caddesi'nde ilginç görüntüler ortaya çıkmasına sebep oldu.

Mağazalardaki vitrinlerde cansız mankenlerin kafalarına, kumaş çuvallar, siyah bez parçaları ya da siyah plastik torbalar geçirildi.

Yönetimi 2021'in ağustos ayında ele geçiren Taliban, geçmişe kıyasla daha 'ılımlı' bir politika izleme ve kadın haklarını kısıtlamama vaadinde bulunmuştu. Ancak kısa süre içinde kadınlara yönelik kısıtlamalar getirilerek kız öğrencilerin sadece ilkokul düzeyinde okumasına izin vermişti. Ardından, kadınların üniversite eğitimi almasını da yasaklayan Taliban, ülkede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının kadınları çalıştırmasını da yasaklamıştı.

Dünya