Afyon’da kızıl geyiklerin avlanma ihalesine mahkemeden iptal: Korunan türler arasında

Afyon’da kızıl geyiklerin avlanma ihalesine mahkemeden iptal: Korunan türler arasında
Afyon İdare Mahkemesi, Afyon, Kütahya, Denizli ve Eskişehir'de 20'şer kızıl geyiğin avlanma ihalesini iptal etti. Mahkeme, kararında Bern Sözleşmesi'ne atıf yaptı.

Afyonkarahisar İdare Mahkemesi, nesli tükenme tehdidi altında bulunan kızıl geyiklerin öldürülmesinin hukuka aykırı olduğuna karar verdi.

Yeşil Gazete’nin haberine göre, Çöprita Derneği kurucusu avukat Gülçin Yapıcı, Afyon, Kütahya, Denizli ve Eskişehir‘de 20’şer kızıl geyiğin ihale ile avlanmasına dair girişimin yürütmesini durdurduklarını, şimdi de yargıdan iptal kararının çıktığını duyurdu.

Mahkeme kararında Bern Sözleşmesi’ne atıf yapıldı. Bern Sözleşmesi‘ne göre, korunan fauna türleri arasında gösterilen kızıl geyiklerin avlanması ve avlattırılması hukuka aykırı.

Mahkeme kararında, “Bern Sözleşmesinde korunan fauna türleri arasında sayılan kızıl geyiklerin avlanma gerekçeleri arasında gösterilen kızıl geyik popülasyonunun devamı için avlattırılmasına ilişkin olarak somut ve bilimsel verilerin dosyaya sunulamadığı, dosyaya sunulan bilgi belge ve raporların da bu mahiyette olmadığı ve dolayısıyla av turizminin kızıl geyik faunasının korunmasına olumlu etkileri olacağının somut şekilde ortaya konulamadığı anlaşıldığından, kızıl geyiklerin avlanmasına yönelik dava konusu ihale işleminde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır” denildi. (Kısa Dalga)

Yaşam