Ağbaba: İki ayda her gün 393 esnaf kepenk kapattı

Ağbaba: İki ayda her gün 393 esnaf kepenk kapattı
Yılın ilk 2 ayında en az 23 bin 592 esnafın iflas ettiğini belirten CHP’li Veli Ağbaba, deprem bölgesindeki esnafların tüm borçlarının silinmesini, işsizlik maaşı bağlanmasını ve giderlerinin hazine tarafından karşılanmasını önerdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba, Ocak ve Şubat aylarındaki iflas eden esnaflara dair verileri değerlendirdi.

Ağbaba, “Ocak ve Şubat ayları arasında Türkiye genelinde meslekten ve sicilden terkinini gerçekleştirerek iflas eden esnaf sayısı 23 bin 592 oldu. Bu durumda yılın ilk ayında her gün 393 esnafımız iflas ederek ekmek teknesini kaybetmiş oldu. Yılın ilk iki ayındaki 23 bin 592 esnaf iflası, 2019’dan bugüne yılın ilk iki ayındaki iflaslardan daha fazla oldu” dedi.

İflasların yüzde 11’i deprem bölgesinden

Deprem bölgesinde ilk iki ayda 2 bin 41 esnafın iflas ettiğini belirten Ağbaba, şu bilgileri aktardı:

“Bu yılın ilk iki ayında deprem bölgelerindeki toplam iflas sayısı ise en az 2014 olarak kayıtlara geçti. Bu durumda bu yılın ilk iki ayında gerçekleşen iflasların yüzde 11’i deprem bölgesinde gerçekleşmiş oldu. Adana’da 455, Adıyaman’da 149, Diyarbakır’da 188, Gaziantep’te 235, Hatay’da 257, Kahramanmaraş’ta 227, Kilis’te 24,Malatya’da 181, Osmaniye’de 97 ve Şanlıurfa’da 228 esnaf bu yılın ilk iki ayında iflas etmiş oldu.”

“Tüm borçları silinmeli”

6 aylık borç ertelemenin iş yerini, evini, ailesini kaybeden esnafın derdine derman olamayacağını ifade eden Ağbaba, esnafların tüm borçlarının silinmesi, iş yerlerine tekrar dönene kadar esnaflara işsizlik maaşı bağlanması, tüm fatura ve sigorta primlerinin bu süreçte hazine tarafından karşılanmasını önerdi.

Ağbaba, “Aksi takdirde Mart ayı itibariyle oda kayıtlarında tescili bulunan esnaflarımız toplu halde meslekten ve sicilden terkin işlemini gerçekleştirecektir” dedi. (Kısa Dalga)

Ekonomi