"Kitlesel işten çıkarmalar olabilir, acil önlem alınmalı"

"Kitlesel işten çıkarmalar olabilir, acil önlem alınmalı"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 30 Haziran itibariyle sona eren kısa çalışma ödeneği ve işten çıkarma yasağı ile ilgili iktidarı bir kez daha uyardı. Ağbaba “1 Temmuz itibariyle ülkede kitlesel işten çıkarmaların önü açılmış oldu, acil önlem alınması şart’’ değerlendirmesinde bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 30 Haziran itibariyle sona eren kısa çalışma ödeneği ve işten çıkarma yasağı ile ilgili iktidarı bir kez daha uyardı. Ağbaba “Geçtiğimiz haftalarda iktidarı yaşanacak mağduriyetler noktasında defalarca uyardık; ancak iktidar hiçbir bir adım atmadı. 1 Temmuz itibariyle ülkede kitlesel işten çıkarmaların önü açılmış oldu, acil önlem alınması şart’’ değerlendirmesinde bulundu.

CHP’li Veli Ağbaba’nın yazılı açıklamasında şunlar yer aldı:

“30 Haziran’dan sonra 2 milyon 173 bin işçi ‘işsiz kalacak mıyım kalmayacak mıyım’ ikilemi ile karşı karşıya kalmış durumdadır. İktidarın acilen önlem alması ve işten çıkarma yasağı ile kısa çalışma ödeneğini en az yılsonuna kadar uzatması gerekmektedir. Ülkede zaten hali hazırda işsiz sayısı 10 milyonu aşmış durumdadır. Şimdi bu süreçle birlikte mevcut 10 milyon işsize yeni işsizlerin eklenmesi ileriki dönemde kaçınılmazdır. İktidarı defalarca uyardık, bir kez daha uyarıyoruz. Eğer acilen önlem alınmazsa, yaşanacak kitlesel işsizliğin ve işten çıkarmaların sorumlusu siz olacaksınız.”

Çalışanları bekleyen bir diğer büyük tehlike ise, 1 Temmuz itibariyle işsiz kaldıkları andan itibaren ‘işsizlik ödeneği’ hakkından yararlanamama ihtimalleridir. Ücretsiz izin döneminde sigorta primleri yatırılmayan işçiler, önceki dönem için 600 gün prim şartı aranacağından dolayı olası bir durumda işten atılan birçok işçinin işsizlik maaşından faydalanamayabilir. Ayrıca İşsizlik Sigorta Fonu’nda bu sürecin devam ettirilmesi için yeterli kaynak bulunmaktadır. Yeter ki fonun mali yapısı yandaş şirketlere değil işçilere kullanılsın. Ayrıca işten çıkarma yasağında tüm istisnalar kaldırılarak devam ettirilmeli ve tüm işçiler günlük 50 TL’ye mahkûm edileceğine en az 2825 TL asgari ücret seviyesinde ödenek verilmelidir. İktidara çağrımız vakit geçirmeden hızlı bir şekilde yasal düzenleme yapılmalı ve gelecekte süreçte işçilerimiz adına 5 temel talebimiz dikkate alınmalıdır.”

CHP’nin beş talebi ise şöyle:

-Kısa çalışma ödeneği en az yıl sonuna kadar uzatılmalıdır.

-İşten çıkarma yasağı istisnaları kaldırılarak yine en az yıl sonuna kadar devam etmeli, ücretsiz izin uygulamasına son verilmelidir.

-Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanma koşulu olan son 3 yıl 450 gün prim ödeme ve son 60 gün kesintisiz hizmet şartı ortadan kaldırılmalıdır. Yine işsizlik ödeneğinden yararlanmak için son 3 yıl 600 gün prim ödeme şartı kaldırılmalıdır.

-Kısa çalışma ödeneğinin alt limiti en az 2825 TL asgari ücret olarak belirlenmelidir. Günlük 50 TL ücretsiz izin desteği yerine tüm çalışanlar kısa çalışma ödeneği kapsamına dâhil edilmelidir.

-Kısa çalışma ödeneği ve işten çıkarma yasağı kapsamında olan tüm işçilerin uzun dönemli sigorta primleri ise devlet tarafından karşılanmalı, ilerleyen dönemlerde emeklilik hakkın için çalışan hak kaybına uğramamalıdır. (ANKA)

Gündem