Ahmet Davutoğlu'ndan Erdoğan'a '50+1' çıkışı: Eski bir arkadaşı olarak söylüyorum, onu nefsi, kibri, kendisi aldatıyor

Ahmet Davutoğlu'ndan Erdoğan'a '50+1' çıkışı: Eski bir arkadaşı olarak söylüyorum, onu nefsi, kibri, kendisi aldatıyor
Erdoğan'ın 50+1 açıklamasına dair konuşan Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne karşı da 50+1'e karşı da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı defalarca uyardım. Bunu şimdiye kadar açıklamadım. Ama 'Sen de oradaydın' diyenlere karşı artık bu görüşmeleri açıklamaya karar verdim" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya ziyareti dönüşü yaptığı 50+1 açıklamasının yansımaları devam ediyor. Grup toplantısında konuşan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, "50+1 için 1 sene önce "bunu değiştirmek vatana ihanettir" gibi ifadeler kullanan Cumhurbaşkanının danışmanı mı aldattı? Eski bir arkadaşı olarak söylüyorum, onu nefsi, kibri, kendisi aldatıyor. Onun bu zaafını bilen gruplar da devlete sızıyor" dedi.

'Devlet adamı aldatılmaz. Devlet adamı ufku görür'

Davutoğlu'nun konuya ilişkin açıklaması şöyle:

"Cumhurbaşkanına sesleniyorum itibarınızdan tasarruf edin, ama eğitimden tasarruf etmeyin. Halk açlık içindeyken bu kadar lüks içinde yaşamak devlet adamlığı değildir, millet adamlığı hiç değildir. Devlet dediğiniz şey yapboz tahtası değildir. 50+1 tartışması üzerinden size kısa bir tarih arka planı vereceğim. Sayın Erdoğan, 50+1 konusunda aldatıldığını söylüyor. FETÖ konusunda da aldatıldığını söylemişti. Birileri, Sayın Erdoğan'ı 50+1 konusunda aldatmış. Ya Allah aşkına devlet adamı aldatılmaz. Devlet adamı ufku görür. Şimdi kim aldattı Sayın Cumhurbaşkanını?"

'Bunu değiştirmek vatana ihanettir" gibi ifadeler kullanıyordu'

"50+1 için 1 sene önce "bunu değiştirmek vatana ihanettir" gibi ifadeler kullanan Cumhurbaşkanının danışmanı mı aldattı? Eski bir arkadaşı olarak söylüyorum, onu nefsi, kibri, kendisi aldatıyor. Onun bu zaafını bilen gruplar da devlete sızıyor."

'Erdoğan'ı defalarca uyardım'

"Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne karşı da 50+1'e karşı da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı defalarca uyardım. Bunu şimdiye kadar açıklamadım. Ama 'Sen de oradaydın' diyenlere karşı artık bu görüşmeleri açıklamaya karar verdim. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne gelelim. Çok net söylüyorum, bu sistem bir devlet düzeni kurmak, korumak için kurulan bir sistem değil. İktidar sistemi kurmak için kurulan bir düzendir."

Erdoğan ne demişti?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, "(50+1 şartının değişmesi) İsabetli olur. Çoğunluğu alanın seçilmesi halinde Cumhurbaşkanlığı seçimi de seri olur, uğraştırmaz, yanlış yollara sevk etmez. Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli kimin cebinde belli değil. Yok altılı, yok on altılı masa..." demişti.

Erdoğan'ın yüzde 50+1 tartışmasını açması AKP'nin yeni anayasa için Meclis'te yeni ittifaklar kurmak ve MHP'yi sırtından atmak olduğu yorumlarını da gündeme getirmişti.

Bahçeli'den rest: Tek kullanımlık reçete değil

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, konuya ilişkin bugün grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Bahçeli, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi gelip geçici bir heves değildir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi işi bitince buruşturulup köşeye atılacak tek kullanımlık konjonktürle reçete hiç değildir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Türkiye'nin istikbal haysiyetidir" yorumunu yaptı.

Akşener'den Erdoğan'a çağrı: 'Gelin bir adım atın'

Grup toplantısında konuya dair değerlendirmelerde bulunan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, "Gelin, Ak Parti olarak; ittifak sisteminin, ülkemize dayatılmasının, siz de, bizim gibi, önüne geçin. Gelin, Türk demokrasisinin, tıkanan nefesini açmak için; siz de, bizim gibi, bir adım atın. Gelin, önümüzdeki seçimlere; AK Parti olarak, siz de; İYİ Parti gibi, tek başınıza girme cesaretini gösterin!" dedi.

(Kısa Dalga)

Gündem