Ahmet Ercan: 'Bolu'nun biran önce güneydeki Köroğlu Dağlarına doğru yerleşime açılması gerek'

Ahmet Ercan: 'Bolu'nun biran önce güneydeki Köroğlu Dağlarına doğru yerleşime açılması gerek'
Bolu depreminin ardından açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Bolu'nun biran önce güneydeki Köroğlu Dağlarına ya da Ankara yolunun kuzeyine doğru hızlı bir şekilde yerleşime açılması gerektiğini söyledi.

Bugün AFAD, Saat 13.55'te Bolu'da 4.8 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiğini duyurdu. Kandilli ise depremin büyüklüğünü 4,7 olarak duyurdu.

Depremin ardından SZC TV'ye konuk olan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Bolu'daki yapı birikimlerinin Hatay'dakinden daha kötü olduğunu söyledi ve Bolu'nun biran önce güneydeki Köroğlu Dağlarına ya da Ankara yolunun kuzeyine doğru hızlı bir şekilde yerleşime açılması gerektiğini söyledi.

'Bolu'da olabilecek bir depremin yıkım düzeyi de çok büyük olabilir'

Ercan şöyle konuştu:

"Hatay, Kahramanmaraş odaklı depremden yaklaşık 250-300 km uzaklıkta olmasına rağmen çok kötü yıkıldı. Ama Bolu'da olabilecek bir deprem sadece 5 km ile 25 km ötede olacaktır ve yıkım düzeyi de çok büyük olabilir. Çünkü Türkiye'deki yapıların yaklaşık yüzde 70'i yapılaşmaya uygun olmayan yerlere yapılmıştır. Ayrıca yapı gereçleri de niteliklere uygun değildir. Biz hatalarından ders çıkaran bir millet değiliz maalesef."

'Her depremden sonra devletin büyüklüğünden ve bunun bir kader olduğunu söylemekten öteye gidemedik'

"Ben 53 yıldır depremlerle uğraşıyorum. Her depremden sonra devletin büyüklüğünden ve bunun bir kader olduğunu söylemekten öteye gidemedik. Dolayısıyla Atatürk'ün söylediği gibi 'Tek kılavuzunuz bilimdir' sözüne hala uymuyoruz biz. Her depremden sonra da ağıtlar yakıyoruz. Artık bu yeter, artık bitsin bu olay. Artık deprem siyasetin bir parçası olmasın, bilimin ışığında çözülmesi gereken bir konu olsun derim."

'Doğa hiçbir zaman tarım alanlarına yapılan yapıları affetmez'

"Peki Bolu'nun sorunları böyle de Erzincan'ın Erzurum'un, Kayseri'nin, Van'ın, Bitlis'in yapılaşma sorunları daha mı farklı? Hayır, her yer aynı. Çünkü biz bu zihniyetten hala kurtulamadık. Siz imar barışı ile kötü yaptığınız bir binayı affedebilirsiniz ancak doğa hiçbir zaman tarım alanlarına yapılan yapıları affetmez."

'Tarım ve orman alanlarından uzaklaşıp kentleri dağlara doğru çekmeliyiz'

"Buraları yani tarım alanları imara açanlar genelde bakanlar, planlama yapanlar ve belediyelerdir. Diğer bir deyişle ölüme hazırlayan onladır. Bizim bir an önce aklımızı devşirip tarım ve orman alanlarından uzaklaşıp kentlerimizi dağlara doğru, kırsal ve verimsiz alanlara çekmemiz gerekir. Bolu'yu güneydeki Köroğlu Dağlarına ya da Ankara yolunun kuzeyine doğru hızlı bir şekilde yerleşime açmamız gerekiyor." (Kısa Dalga)

Gündem